Cosmonauții ruși au sosit pe Stația Spațială Internațională în costume colorate în galben și albastru

Trei cosmonauți ruși și-au schimbat costumul cu puțin timp înainte de a ajunge la stația spațială, astfel că au ales să poarte culorile drapelului Ucrainei.

Mar 19, 2022 - 22:21
Mar 19, 2022 - 22:22
Urmărește-ne peGoogle news
Cosmonauții ruși au sosit pe Stația Spațială Internațională în costume colorate în galben și albastru
Foto: Twitter

Cosmonauții Oleg Artemiev, Denis Matveyev și Sergey Korsakov, de la corporația spațială rusă Roscosmos, au decolat cu succes de la instalația de lansare Baikonur, închiriată de Rusia, în Kazahstan, cu nava lor spațială Soyuz MS-21 vineri, 18 martie. Au acostat fără probleme la stație puțin peste trei ore mai târziu, alăturându-se doi ruși, patru americani și un german, potrivit The Guardian.

Când cosmonauții au putut vorbi cu familia, Artemiev a fost întrebat despre alegerea costumelor. El a spus că fiecare echipaj și l-a ales pe al său.

A venit rândul nostru să alegem o culoare. Dar, de fapt, rămăsesem cu mult material de culoare galbenă, așa că trebuia să-l folosim”, a spus el. „De aceea a trebuit să purtăm galben.”

Într-o postare pe Twitter, Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos, a declarat că cele două culori fac referire la stema universității absolvite de cosmonauți, MSTU Bauman, universitate de prestigiu în Rusia, echivalentul MTI. 

Uneori galben înseamnă pur și simplu... galben. Dacă bandiții cred că din cauza lor ne vom schimba gusturile în materie de culori și că ne gândim să revopsim complexul de lansare Vostochny în gri-brun-carmin și stema MSTU Bauman în portocaliu (nu, nici portocaliul nu se potrivește)...”, a declarat Rogozin.

De când a început războiul, mulți oameni au folosit steagul ucrainean și culorile acestuia pentru a-și manifesta solidaritatea cu țara.

Războiul a dus la lansări de nave spațiale anulate și contracte rupte. Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a avertizat că SUA ar trebui să folosească „mături” pentru a zbura în spațiu, după ce Rusia a declarat că va înceta furnizarea de motoare de rachete companiilor americane. Mulți se îngrijorează, totuși, că Rogozin pune în pericol zeci de ani de parteneriat pașnic în afara planetei, mai ales la stația spațială.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a minimizat comentariile lui Rogozin, spunând: „Acesta este Dmitri Rogozin. Are ieșiri din când în când. Dar la sfârșitul zilei, el lucrează cu noi.”

„Ceilalți oameni care lucrează în programul spațial civil rusesc sunt profesioniști. Ei nu ratează nicio bătălie cu noi, astronauții americani. Cu toate acestea, în spațiu, putem coopera cu prietenii noștri ruși, colegii noștri.

Astronautul NASA Mark Vande Hei, care a doborât marți recordul de zbor spațial unic al SUA de 340 de zile, urmează să părăsească stația spațială cu doi ruși la bordul unei capsule Soyuz pentru o aterizare în Kazahstan pe 30 martie.

În aprilie, alți trei astronauți de la NASA și un italian vor decola spre stația spațială.

Sursa: NY Times, Ziare.com