Cum afecteaza consumul excesiv de sare celulele sistemului imunitar

Consumul excesiv de sare poate reduce cantitatea de energie pe care o pot produce celulele sistemului imunitar, împiedicându-le să funcţioneze normal, potrivit unui nou studiu.

Iun 9, 2021 - 12:25
Urmărește-ne peGoogle news
Cum afecteaza consumul excesiv de sare celulele sistemului imunitar

Consumul în exces de sodiu a fost legat anterior de multe probleme diferite ale organismului, între care hipertensiunea arterială şi un risc mai mare de accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă, osteoporoză, cancer de stomac şi boli de rinichi, potrivit publicaţiei Live Science.

''Desigur, primul lucru la care vă gândiţi este riscul cardiovascular'', a spus co-autorul studiului Markus Kleinewietfeld, profesor asociat la Universitatea Hasselt din Belgia, potrivit unui comunicat. ''Dar studii multiple au arătat că sarea poate afecta celulele imune în diferite moduri''. Dacă sarea perturbă funcţionarea imunitară pentru o perioadă lungă de timp, ar putea conduce la boli inflamatorii sau autoimune în organism, a adăugat sursa citată.

Acum câţiva ani, cercetători din Germania au descoperit că nivelurile ridicate de sare din sânge pot avea un impact direct asupra funcţionării unui grup de celule ale sistemului imunitar cunoscute sub numele de monocite, care sunt precursoarele celulelor fagocite care identifică şi devorează agenţi patogeni şi celulele infectate sau moarte din organism.

În noul studiu, Kleinewietfeld şi colegii săi au efectuat o serie de experimente. Ei au descoperit că în termen de trei ore de la expunerea la concentraţii mari de sare, celulele imune produceau mai puţină energie sau adenozin trifosfat (ATP).

Mitocondriile, centralele celulare, produc ATP din energia găsită în alimente folosind o serie de reacţii biochimice, potrivit comunicatului. ATP alimentează apoi multe procese celulare diferite, cum ar fi alimentarea muşchilor sau reglarea metabolismului.

Mai exact, cercetătorii au descoperit că concentraţiile mari de sare inhibă un grup de enzime cunoscut sub numele de complexul II în reacţia în lanţ care produce ATP, ceea ce determină mitocondriile să producă mai puţin ATP. Cu mai puţin ATP (mai puţină energie), monocitele s-au maturizat în fagocite cu aspect anormal.

Cercetătorii au descoperit că aceste fagocite neobişnuite au fost mai eficiente în combaterea infecţiilor. Cu toate acestea, acest lucru nu este neapărat un lucru bun, spun cercetătorii, întrucât un răspuns imun crescut poate duce la mai multe inflamaţii în organism, care, la rândul lor, pot creşte riscul de boli de inimă.

Cercetătorii au efectuat apoi mai multe experimente pe oameni; într-unul, participanţii, bărbaţi sănătoşi au luat zilnic suplimente de sare de 6.000 de miligrame - de aproape trei ori faţă de cantitatea recomandată - timp de două săptămâni. Într-un alt experiment, un grup de participanţi au mâncat o pizza întreagă de la un restaurant italian.

Ei au descoperit că după ce au mâncat pizza, care conţinea 10.000 mg de sare, mitocondriile participanţilor au produs mai puţină energie. Dar acest efect nu a fost de lungă durată; la opt ore după ce participanţii au mâncat pizza, analizele de sânge au arătat că mitocondriile lor funcţionau din nou normal.

''Este un lucru bun'', a declarat Dominik Müller, profesor la Centrul Max Delbrück de Medicină Moleculară din Asociaţia Helmholtz şi Centrul de Cercetări Experimentale şi Clinice din Berlin. "Dacă ar fi fost o tulburare prelungită, am fi îngrijoraţi de faptul că celulele nu primesc suficientă energie pentru o lungă perioadă de timp."

Cu toate acestea, nu este clar dacă mitocondriile sunt afectate pe termen lung atunci când o persoană are în mod constant o dietă bogată în sare, potrivit comunicatului. Cercetătorii speră să înţeleagă dacă sarea poate avea impact asupra altor celule, deoarece mitocondriile există în aproape fiecare celulă din corp. Constatările au fost publicate pe 28 aprilie în revista Circulation.