Datele persoanelor bănuite de activități infracționale, dar nedovedite timp de șase luni, vor dispărea din serverele Poliţiei Europene

Organismul european pentru monitorizarea protecţiei datelor EDPS (European Data Protection Supervisor) a anunţat că a ordonat agenţiei de poliţie europene Europol să suprime din fişierele sale un mare număr de informaţii care nu respectă cerinţele, în special pe cele privind durata de stocare a elementelor sensibile, relatează AFP.

Ian 11, 2022 - 22:29
Urmărește-ne peGoogle news
Datele persoanelor bănuite de activități infracționale, dar nedovedite timp de șase luni, vor dispărea din serverele Poliţiei Europene
Pixabay

Este vorba de datele transmise de către statele membre ale UE cu privire la persoane bănuite de activităţi infracţionale, a menţionat în comunicatul său EDPS, agenţia însărcinată să controleze toate organismele şi instituţiile UE în domeniul gestionării datelor personale.

Dacă în interval de şase luni de la primirea respectivelor informaţii nu se poate demonstra legătura cu o activitate infracţională, păstrarea lor mai departe este interzisă.

"Un interval de şase luni pentru preanaliza şi filtrarea marilor blocuri de date ar trebui să permită Europol să răspundă solicitărilor operaţionale ale statelor membre ale UE care îi cer sprijin tehnic şi analitic, reducând totodată la minim riscurile pentru drepturile şi libertăţile persoanelor", a explicat şeful EDPS, Wojciech Wiewiorowski.

Avertismentul vine în finalul unei anchete lansate în 2019 privind posibila încălcare de către forul european de poliţie a propriei legislaţii prin păstrarea unor date "mai mult decât e necesar".

Europol dispune acum de un interval de 12 luni pentru a şterge datele problematice care nu au fost şterse până pe 3 ianuarie a.c.

Comisia Europeană a salutat într-un comunicat intervalul oferit "cu titlul de derogare" de către EDPS, apreciind că Europol va avea "suficient timp" pentru a se conforma.

Sursa: Ziare.com