Decizia de anulare a vizei lui Novak Djokovic a fost desființată de Tribunalul din Melbourne

Judecătorul Anthony Kelly a decis în favoarea lui Novak Djokovic în procesul privind anularea vizei acordate tenismenului, transmite Reuters, potrivit TVR. Astfel, judecătorul a desființat decizia de anulare a vizei lui Novak Djokovic și a obligat guvernul la plata cheltuielilor de judecată.

Ian 10, 2022 - 08:40
Apr 3, 2022 - 15:06
Urmărește-ne peGoogle news
Decizia de anulare a vizei lui Novak Djokovic a fost desființată de Tribunalul din Melbourne

UPDATE:

Potrivit Hotnews, consilierul guvernamental Christopher Tran a spus că ministrul imigrației, Alex Hawke, va analiza dacă își va exercita o prerogativa personală prin care poate anula viza.
Aceasta înseamnă că, odată ce prima decizie privind viza lui Djokovic este revocată, Hawke ar putea să o anuleze din nou.
Judecătorul Kelly a precizat că, dacă ministrul ia decizia de a-i retrage viza, atunci Djokovic nu se va putea întoarce timp de trei ani în Australia. Judecătorul a adăugat că se așteaptă să fie "informat în avans pe deplin" dacă va fi solicitat pentru procedurile viitoare.
"Dintr-un numit punct de vedere, miza a crescut mai degrabă decât a scăzut", a adăugat Kelly.

Duminică, la ora 23, ora României, a începul recursul lui Novak Djokovic, care a contestat decizia de expulzare a sa. Djokovic a făcut călătoria pentru a participa la Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al sezonului, care debutează pe 17 ianuarie.

Guvernul australian a subliniat, duminică, că liderul mondial al tenisului Novak Djokovic ”nu este vaccinat împotriva Covid-19” şi consideră că bătălia sa juridică pentru a a rămâne în Australia este sortită eşecului, în ajunul analizării recursului său. Conform concluziilor avocaţilor guvernului australian, persoanele nevaccinate prezintă mai multe riscuri de a infecta alte persoane şi deci de a îngreuna sistemul de sănătate.

Totodată, avocaţii consultaţi de ministrul de Interne, Karen Andrews, resping argumentul conform căruia Djokovic nu a fost tratat de manieră echitabilă la sosirea în Australia. Conform acestora, jucătorul sârb a avut tot timpul necesar să explice cazul său ofiţerului de imigrare de la aeroportul din Melbourne şi a avut posibilitatea să-şi contacteze avocaţii, contrar afirmaţiilor sale. ”Această cerere de viză trebuie refuzată”, susţin avocaţii executivului australian.

În schimb, avocaţii liderului mondial arată că Djokovic beneficiază de o scutire de vaccinare împotriva Covid-19, întrucât a contractat virusul în luna decembrie, conform unui document depus sâmbătă la tribunal. ”Data primului test Covid PCR pozitiv a fost înregistrată pe 16 decembrie 2021”, au declarat aceştia într-un document depus la tribunalul federal, în încercarea de a anula respingerea vizei sale de intrare în Australia.

Avocaţii tenismenului susţin că acesta a fost tratat incorect şi fără o procedură adecvată la aeroport.

Campionul sârb a fost plasat la centrul Park Hotel, pentru solicitanţii de azil din Melbourne la sosirea în Australia, şi aşteaptă răspunsul la apelul său împotriva respingerii vizei sale de către autorităţile australiene şi a scutirii sale medicale, pentru a putea participa la Australian Open luna aceasta fără a fi vaccinat împotriva coronavirusului.

Djokovic, care nu a spus niciodată dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19, a primit o ''derogare medicală'' pentru a putea juca primul turneu de Mare Şlem al anului. Această derogare, ale cărei motive nu au fost explicate, a stârnit multe critici în Australia, în presă, în lumea politică şi în cea a sportului.

Djokovic, care a contestat joi în justiţie decizia autorităţilor australiene de a-i anula viza şi de a-l expulza din ţară, a obţinut o suspendare a acestei decizii.