Donald Tusk: Guvernele care au blocat sancţiunile dure împotriva Rusiei, s-au făcut de ruşine - Justificarea Germaniei

Guvernele statelor Uniunii Europene care au blocat sancţiunile dure împotriva Rusiei s-au făcut de ruşine, susţine fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk.

Feb 25, 2022 - 18:11
Urmărește-ne peGoogle news
Donald Tusk: Guvernele care au blocat sancţiunile dure împotriva Rusiei, s-au făcut de ruşine - Justificarea Germaniei
Foto: Mateusz Włodarczyk/ wlodarczykfoto.pl
În acest război totul este real: nebunia şi cruzimea lui Putin, victimele ucrainene, bombele care cad asupra Kievului. Doar sancţiunile sunt pretinse. Acele guverne ale UE, care au blocat deciziile dure la adresa Rusiei (de exemplu, Germania, Ungaria, Italia) s-au făcut de ruşine”, a scris vineri pe Twitter fostul preşedinte.

Întrebat, în timpul unei conferinţe care a avut loc joi, de ce nu este exclusă Rusia din sistemul SWIFT, preşedintele american Joe Biden a dat asigurări că tăierea Rusiei din reţeaua interbancară Swift, o roată esenţială în finanţele globale, rămâne „o opţiune” de răspuns la invazia Ucrainei, potrivit AFP.
 
Oficialul a subliniat, însă, că „în prezent aceasta nu este (o) poziţie” împărtăşită de europeni şi a asigurat că celelalte sancţiuni financiare anunţate joi de Statele Unite şi aliaţii lor au avut „un impact chiar mai mare” decât această opţiune.
 
Germania şi Italia, foarte dependente de gazul rusesc, dar şi Ungaria, Cipru, Luxemburg sau Letonia, sunt statele reticente faţă de această măsură, potrivit AFP.
 
Alte state membre UE ar dori să meargă şi mai departe cu această posibilă sancţiune. 
 
Pachetul care se află pe masă ar trebui întărit cu sancţiuni suplimentare, astfel încât instituţiile financiare ruse să aibă mai multe dificultăţi în operarea în sistemul financiar internaţional”, a declarat şeful guvernului belgian, Alexander De Croo. 
 
Marea Britanie vrea ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT şi va încerca în continuare să îi convingă pe partenerii săi reticenţi să ia o astfel de măsură, a declarat, vineri, ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace.
 
În acelaşi timp, la Paris, ministrul de finanţe francez, Bruno Le Maire, a spus că opţiunea scoaterii Rusiei din sistemul SWIFT rămâne deschisă, dar că o astfel de măsură ar fi una de ultim resort.

Guvernul german şi-a susţinut vineri refuzul de a exclude Rusia din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, aşa cum ceruseră oficiali ucraineni şi din alte ţări după invazia rusă în Ucraina.

Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit, potrivit agenției germane DPA, preluată de Hotnews.ro.

Am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii”, a mai declarat acesta.

Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.

Hebestreit a respins criticile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Cuvinte ca tigru fără colţi sau totul e prea puţin nu corespund în întregime faptelor”, a apreciat purtătorul de cuvânt german, arătând că sancţiunile aplicate până acum au afectat imediat volumul schimburilor efectuate de Rusia.

Sursa: Adevărul.ro/ Hotnews.ro