După 12 ani neîntrerupți, Benjamin Netanyahu a pierdut puterea în Israel

Parmanetul israelian a ales, duminica, cu 60 de voturi noul guvern, punand capat mandatului de 12 ani neintrerupti ai lui Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters.

Iun 13, 2021 - 21:57
Urmărește-ne peGoogle news
După 12 ani neîntrerupți, Benjamin Netanyahu a pierdut puterea în Israel

Parlamentul unicameral al Israelului, Knesset, a dat votul de învestitură noului guvern de coaliție format din opt partide, condus de Naftali Bennett, care-l înlocuiește în funcția de prim ministru pe Benjamin Netanyahu, în funcție fără întrerupere de 12 ani.

După o sesiune extrem de furtunoasă chiar după standardele israeliene, în timpul căreia deputații noii opoziții au vociferat vehement, înterupându-l frecvent pe Bennett care prezenta cabinetul său, noul guvern a obținut voturile a 60 de deputați din cei 120 câți numără Knesset-ul, 59 au votat împotrivă și unul s-a abținut.

În timpul discursului lui Bennett, președintele Knesset-ului Yariv Levin a dispus evacuarea din sală a mai multor deputați ai opoziției care nu s-au conformat cererii de a-l lăsa să vorbească pe prm ministrul desemnat.

Conform acordului de coaliție, Bennett, care conduce partidul dreptei naționaliste, Yamina, va ocupa funcția timp de doi ani, după care postul va fi preluat de liderul partidului centrist Yesh Atid, Yair Lapid.

Coaliția este formată din trei partide ale dreptei naționaliste, două centriste, unul de centru stânga, unul de stânga și pentru prima dată în istoria Israelului, un partid arab islamist.