Elon Musk, cel mai bogat om din lume: „Cred că Putin este semnificativ mai bogat decât mine”

CEO-ul Tesla şi SpaceX, Elon Musk, a oferit un răspuns neaşteptat în cadrul unui interviu recent, atunci când a fost întrebat despre titlul său de cel mai bogat om din lume.

Mar 27, 2022 - 17:42
Urmărește-ne peGoogle news
Elon Musk, cel mai bogat om din lume: „Cred că Putin este semnificativ mai bogat decât mine”
Foto: Wikimedia
Cum te simţi, fiind – la o avere netă de aproximativ 260 de miliarde de dolari – perceput ca fiind cea mai bogată persoană de pe pământ?”, a întrebat Mathias Döpfner, CEO-ul companiei-mamă a Business Insider, Axel Springer.
 
Cred că Putin este semnificativ mai bogat decât mine”, a răspuns Musk.
 
CEO-ul  Tesla şi-a reluat titlul de cea mai bogată persoană din lume la sfârşitul anului 2021, când l-a depăşit, din nou, pe Jeff Bezos de la Amazon.
 
Averea preşedintelui rus Vladimir Putin rămâne un mister, pentru că nimeni nu ştie exact cât de mare este sau unde este ascunsă. Despre Putin s-a spus că deţine un palat de 1,4 miliarde de dolari la Marea Neagră şi un apartament de 4 milioane de dolari în Monaco. Unii au speculat că preşedintele rus ar putea fi cel mai bogat om din lume, finanţatorul Bill Browder depunând mărturie în 2017 cum că Putin „a acumulat 200 de miliarde de dolari din câştiguri obţinute rău”.
 
Kremlinul susţine că Putin câştigă un salariu anual de 140.000 de dolari. Activele sale dezvăluite public includ un apartament de 800 de metri pătraţi şi trei maşini. Totuşi, potrivit unor experţi, preşedintele rus poate fi cel mai bogat om din lume.
 
Conform datelor transmise de Fortune.com, se zvoneşte că Putin ar fi proprietarul conacului de 190.000 de metri pătraţi, aşezat pe o stâncă care are vedere la Marea Neagră. Această proprietate de coastă este reputată ca fiind cea mai mare reşedinţă privată din ţară şi îi serveşte drept palat privat, numit „Cabana lui Putin”. Valoarea sa estimată: 1,4 miliarde de dolari.
 
Kremlinul neagă însă proprietatea lui Putin asupra palatului, spunând că aparţine unui om de afaceri bogat.
 
Analiştii ruşi o numesc o minciună flagrantă, spunând că niciun om de afaceri nu poate avea proprietăţi păzite de FSB (serviciul federal de securitate al Rusiei) cu o zonă interzisă de zbor deasupra.
 
Potrivit Fortune, Putin deţine alte 19 case şi 700 de maşini, pe lângă 58 de avioane şi elicoptere, inclusiv un avion de 716 milioane de dolari numit „Kremlinul Zburător” care are o toaletă din aur. În plus, oficialul deţine un megayacht de 100 de milioane de dolari proiectat de un producător de submarine nucleare din marina rusă.
 
Pe lângă toate acestea, faimoasele Panama Papers au dezvăluit o reţea de tranzacţii şi împrumuturi secrete offshore în valoare de 2 miliarde de dolari îndreptate către Putin în 2016.
 
Sursa citată menţionează că Putin neagă astfel de informaţiii, recunoscând doar o formă diferită de bogăţie. „Sunt cel mai bogat om, nu doar din Europa, ci din întreaga lume: adun emoţii. Sunt bogat prin faptul că poporul mi-a încredinţat de două ori conducerea unei mari naţiuni precum Rusia. Cred că aceasta este cea mai mare bogăţie a mea”.
 
În urma invaziei Ucrainei, SUA şi ţările occidentale au implementat sancţiuni care vizează Rusia, principalii aliaţi ai lui Putin şi chiar pe preşedintele rus.
 
În interviu, Musk şi-a exprimat părerea şi despre invazia rusească, CEO-ul Tesla spunând că este imperativ ca Putin să fie oprit.
 
Cred că guvernul american a făcut mai mult decât îşi pot da seama oamenii. Dar pur şi simplu nu a fost foarte public. Dar este important să facem ceva serios. 
 
Cel mai bogat om din lume sau nu: „Nu putem să-l lăsăm pe Putin să preia Ucraina”, i-a spus Musk lui Döpfner. „Aceasta este o nebunie."