Finlanda reduce importul energiei electrice din Rusia cu 30%

Decizia are ca scop protejarea securității sistemului energetic al Finlandei, spune operatorul de rețea electrică Fingrid, conform yle.fi.

Apr 23, 2022 - 15:35
Urmărește-ne peGoogle news
Finlanda reduce importul energiei electrice din Rusia cu 30%
Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Operatorul național a rețelei electrice din Finlanda, Fingrid, a anunțat că va restricționa capacitatea de transport a conexiunilor transfrontaliere din Rusia, începând de duminică, 24 aprilie.

Într-un comunicat de presă, compania a declarat că urmărește să protejeze securitatea sistemului energetic al Finlandei.

„Decizia se bazează pe o evaluare a riscurilor la adresa sistemului energetic în situația internațională în schimbare”, se arată în comunicat, adăugând că capacitatea de import va fi redusă la maximum 900 MW în loc de cei 1.300 MW actuali.

Helsingin Sanomat a raportat(treceți la alt serviciu)(în finlandeză) vineri că evaluarea riscurilor – așa cum se menționează în comunicatul de presă Fingrid – include posibile încercări ale Rusiei de a influența Finlanda în timpul dezbaterii despre apartenența la NATO și potențialul proces de aplicare.

„Da, asta înseamnă”, i-a confirmat lui Yle directorul Power System Operations al lui Fingrid, Reima Päivinen . „Autoritățile din Finlanda au declarat că ar putea exista interferențe externe cu infrastructura în legătură cu dezbaterea NATO”.

Serviciul finlandez de securitate și informații Supo a avertizat că Finlanda ar trebui să se pregătească pentru o campanie rusă de influență hibridă și posibile atacuri cibernetice.

Deși Fingrid este parțial deținută de statul finlandez (53%) și diferite instituții financiare și de asigurări (47%), Päivinen a menționat că decizia de a restrânge capacitatea Rusiei a fost a companiei și s-a bazat pe evaluarea proprie a Fingrid a riscurilor potențiale.

„Aceasta nu este nicidecum o decizie politică, dar în termeni practici a fost luată în considerare din punct de vedere tehnic al sistemului electric”, a declarat Päivinen.

„Țările baltice au luat o decizie oarecum similară în urmă cu ceva timp, limitând capacitatea de import din Rusia din motive tehnice”.

Fingrid a mai anunțat că va restricționa și capacitățile de transmisie din Rusia în timpul fazei de testare a reactorului nuclear Olkiluoto 3, situat pe coasta de vest a Finlandei.