Finlanda și Suedia se pregătesc să adere la NATO în această vară, pe fondul invaziei ruse în Ucraina - Reacția Kremlinului

Rusia a făcut o „imensă gafă strategică”, având în vedere că Finlanda și Suedia par să fie pregătite să intre în NATO cel mai devreme în vară, susțin surse oficiale, citate de publicația britanică The Times.

Apr 11, 2022 - 14:02
Urmărește-ne peGoogle news
Finlanda și Suedia se pregătesc să adere la NATO în această vară, pe fondul invaziei ruse în Ucraina - Reacția Kremlinului
Foto: NATO - MFA Russia/ Twitter

Acordarea statutului de membru al Alianței pentru cele două țări scandinave a fost un subiect de discuție în cadrul convorbirilor de săptămâna trecută dintre miniștrii de Externe ai țărilor NATO. La aceste discuții au participat și reprezentanții Suediei și Finlandei, mai scrie The Times.

Este de așteptat ca Finlanda să facă demersurile pentru aderare în luna iunie, iar Suedia îi va urma gestul în ciuda amenințărilor Moscovei, care a transmis că obținerea statutului de membru NATO ”ar însemna distrugerea țării”.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, spunea, în urmă cu o săptămână, că nu este nevoie de organizarea unui referendum pe tema aderării țării sale la Alianța Nord-Atlantică pentru că este clar că majoritatea populației este de acord cu aceasta.

Oficialul a spus că, până anul trecut, a avut dubii cu privire la sprijinul public și politic pentru aderarea la NATO, însă că lucrurile s-au schimbat anul acesta, odată cu invazia rusească în Ucraina.

Șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a declarat că țara sa „nu exclude" o candidatură de aderare la NATO ca o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina, după ce îşi exprimase până acum opțiunea de a vedea Suedia rămânând în afara alianţelor militare.

Finlanda şi Suedia nu sunt ţări membre ale NATO, dar sunt parteneri apropiaţi ai alianţei militare.

Dacă celor Finlandei și Suediei li s-ar acorda statutul de membre ale Alianței, atunci numărul țărilor din cadrul NATO ar ajunge la 32.

"Am spus în repetate rânduri că alianța rămâne un instrument orientat spre confruntare, iar o viitoare extindere a acesteia nu va aduce stabilitate pe continentul european”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat în legătură cu posibilitatea ca Suedia și Finlanda să adere la NATO.

Finlanda este țara din UE cu cea mai lungă graniță cu Rusia, de 1.300 de kilometri.

Finlanda a fost invadată de Armata Roșie în 1939, la trei luni după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Iosif Vissarionovici Stalin, conducătorul statului sovietic, se așteptase să cucerească întreaga țară până la sfârșitul anului, dar rezistența finlandeză a zădărnicit toate planurile sovieticilor, deși aceștia din urmă își depășeau numeric inamicii în proporție de 3 la 1.

 Finlanda a rezistat până în martie 1940, când țara a fost obligată să semneze un tratat de pace prin care ceda agresorului sovietic aproximativ 10 % din teritoriul național și cca 20 % din capacitățile sale industriale.

Forțele sovietice nu și-au îndeplinit obiectivele inițiale (cucerirea Finlandei), reușind numai să ocupe teritorii în zona lacului Ladoga.

Suveranitatea Finlandei a fost salvată și, în plus, țara a câștigat un uriaș capital de simpatie internațională.