Greierele de casă, autorizat pentru consum în Uniunea Europeană

Greierele de casă (Acheta domesticus) a fost autorizat joi de Comisia Europeană ca aliment nou în Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat transmis de Executivul comunitar, potrivit Libertatea.ro. Este a treia insectă declarată sigură pentru a fi mâncată de om, după viermele de făină și lăcusta călătoare.

Feb 11, 2022 - 15:01
Urmărește-ne peGoogle news
Greierele de casă, autorizat pentru consum în Uniunea Europeană
Foto: Pexels/ Imagine cu caracter ilustrativ

Potrivit autorizației, greierele de casă se poate consuma atât sub formă congelată, uscată sau pudră. Autorizația Comisiei Europene a fost susţinută de statele membre în data de 8 decembrie 2021, după o evaluare amănunţită realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Aceasta a ajuns la concluzia că consumul acestei insecte este sigur pentru utilizările cerute de compania care a formulat solicitarea.

Produsele care conţin noul aliment trebuie să fie etichetate corespunzător şi să menţioneze posibilele reacţii alergice.

În luna iulie a anului trecut, viermele galben uscat a fost declarat aliment după o analiză riguroasă, iar în luna noiembrie, lăcusta călătoare.

În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a descoperit că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoase cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale. Pe lângă asta, insectele constituie o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din lume.

De asemenea, în contextul strategiei „De la ferma la farfurie”, insectele au fost indentificate drept o sursă alternativă de proteine care ar putea facilita trecerea spre un sistem alimentar mai sustenabil.

Sursa: Libertatea.ro