Importantă descoperire arheologică la Iași - A fost găsită cripta domnitorului Eustratie Dabija

O echipa de cercetători coordonată de dr. Mădălin-Cornel Văleanu, arheolog la Muzeul de Istorie a Moldovei, a descoperit cripta unde a fost înmormântat domnitorul Eustratie Dabija. Au fost găsite două cranii care sunt, foarte probabil, al acestuia și al fiicei sale.

Aug 17, 2021 - 15:29
Urmărește-ne peGoogle news
Importantă descoperire arheologică la Iași - A fost găsită cripta domnitorului Eustratie Dabija
Sursa foto: BZI

Descoperirea a avut loc la celebra Mănăstire Bârnova – județul Iași, care se află în proces de restaurare și reabilitare.

Am început aceste săpături arheologice exact pe locul unde se află mormântul domnitorului Eustratie Dabija. Deja am găsit oseminte, urme materiale ce țin de locul îngropăciunii, anume de sicriu. Ceea ce știm este că aici a fost înmormântat acest domnitor și, peste el, la 12 ani, fiica sa. După 1990, mormântul a fost jefuit… Mai mult, peste mormânt a fost turnat beton pe care acum îl decopertăm”, a declarat dr. Mădălin-Cornel Văleanu pentru ziarul local BZI.

Cercetarea noastră este importantă la nivel național, vorbim de mormântul unui domnitor. Sunt toate indiciile, prin urmele arheologice și vestigiile descoperite, ca totul să aibă o contribuție importantă ce ține de istoria medievală a acestor meleaguri. Sunt informații esențiale, noi, despre trecutul Mănăstirii Bârnova și a domnitorului Eustratie Dabija. Cercetările se află în plină desfășurare și vom vedea despre ce dimensiune a descoperirilor noastre este vorba. Așteptăm să scoată la iveală marele mormânt”, a completat dr. Mădălin Văleanu, arheolog.

Eustratie Dabija a fost un boier de țară din Ținutul Putnei.

În 1657, Dabija era vornic al Țării de Sus, ca mai apoi să devină domnitor. A deținut rangurile de paharnic și ban.

În 1663 a participat împreună cu seraskierul turc și cu Grigore I Ghica al Țării Românești la campania turcilor împotriva împăratului Germaniei. Astfel, venind în ajutorul lui Mihail Apafi, omul turcilor, au început luptele împotriva lui Ioan Kemeni, susținut de habsburgi. A fost ultimul domn care a bătut monedă moldovenească, bani mărunți de aramă.

Ziare.com, BZI