Încă doi inspectori din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței au ajuns pe banca acuzaților pentru acte de corupție

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție anunță despre terminarea urmăririi penale în dosarul ce vizează doi inspectori ai Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței (APCSP), reținuți în decembrie 2021 pentru acte de corupere. Aceștia sunt învinuiți de corupere pasivă, manifestată prin pretinderea, acceptarea și primirea bunurilor, ce nu li se cuvin, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile funcționale.

Mai 18, 2022 - 09:40
Urmărește-ne peGoogle news
Încă doi inspectori din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței au ajuns pe banca acuzaților pentru acte de corupție
Foto: CNA

Notăm că, în cadrul urmăriii penale s-a constatat că angajații APCSP ar fi efectuat periodic controale la comercianții din piețele din capitală și din țară, iar pentru a nu indica în actele de constatare presupusele nereguli stabilite în activitatea de întreprinzător, aceștia ar fi pretins și primit de la agenți economici bani sub formă de taxe de protecție care variau între 5000 și 10 000 de lei.   Astfel, au fost documentate cel puțin 3 episoade, în care cei doi inspectori au comis infracțiunea de corupere pasivă. 

Potrivit rechizitoriului, pe data de  10 aprilie 2021, activând în calitate de inspectori ai Direcției control produse industriale şi servicii din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului şi Supravegherea Pieței, învinuiții au pretins şi au primit de la un comerciant 10 000 de lei, pentru a nu indica în actul de control neregulile depistate și pentru a nu-i confisca marfa, comercializată fără acte permisive. Pentru aceleași servicii, pe data de 8 iulie 2021 și 24 noiembrie 2021, aceștia au pretins 6000 de lei și alte 5000 de lei de la alți doi comercianți pentru aceleași servicii.

Amintim că, pe 3 decembrie 2021, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au reținut patru funcționari, în cadrul unei cauze penale care vizează fapte de corupție, comise la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. La finele lunii ianuarie 2022, dosarul în privința a doi din cei patru inspectori reținuți a fost trimis în judecată.

Notă: persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.