Marea Britanie a sancționat șapte agenți secreți ruși pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Regatul Unit a publicat vineri detalii despre sancţiunile adoptate împotriva a şapte indivizi despre care susţine că sunt agenţi operativi ai serviciilor ruse de informaţii, suspecţi de implicare în otrăvirea opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, relatează Reuters.

Aug 20, 2021 - 18:49
Urmărește-ne peGoogle news
Marea Britanie a sancționat șapte agenți secreți ruși pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Navalnîi a fost transportat cu un avion medical în Germania pentru tratament după ce a fost otrăvit pe 20 august anul trecut în Siberia cu ceea ce experţii au concluzionat că a fost un agent neurotoxic militar. Moscova a respins concluziile acestor experţi şi a acuzat Occidentul că duce o campanie de denigrare.

Navalnîi a fost încarcerat pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate, într-un dosar despre care el afirmă că este unul politic, atunci când a revenit în Rusia, la începutul acestui an.

O versiune actualizată a listei sancţiunilor britanice publicată pe site-ul guvernului în ziua în care s-a împlinit un an de la otrăvirea lui Navalnîi include şapte noi nume şi justificarea pentru îngheţarea activelor de pe teritoriul său ale celor în cauză.

Documentul îi menţionează pe Aleksei Aleksandrov, Vladimir Paniaev, Ivan Osipov, Vladimir Bogdanov, Kiril Vasiliev, Stanislav Makşakov şi Aleksei Sedov.

"Aleksandrov era agent operativ al unităţii de criminalistică prezent în Tomsk, unde Navalnîi a fost otrăvit", se menţionează în motivarea sancţiunii.

"Probe care includ date telefonice şi de călătorie sugerează că Aleksei Aleksandrov a fost unul dintre agenţii operativi implicaţi în utilizarea unei arme chimice în tentativa de asasinat a liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi în timpul vizitei sale din august 2020 în Siberia", mai precizează textul citat de Ziare.com.