Militarii elvețieni nu mai au voie să folosească WhatsApp, Signal sau Telegram

Armata elveţiană a interzis folosirea unor servicii de mesagerie precum Whatsapp, Signal sau Telegram de către militarii aflați în timpul serviciului, preferând în schimb o aplicaţie naţională.

Ian 9, 2022 - 16:30
Urmărește-ne peGoogle news
Militarii elvețieni nu mai au voie să folosească WhatsApp, Signal sau Telegram

La sfârşitul lunii decembrie, armata elveţiană a trimis un e-mail tuturor comandanţilor şi şefilor de Stat Major, cerându-le militarilor să aleagă serviciul elveţian de mesagerie Threema şi să nu mai folosească alte aplicaţii pentru comunicaţiile pe telefoanele private în timpul operaţiunilor de serviciu, a dezvăluit publicaţia elveţiană de limbă germană Tages-Anzeiger, potrivit ProTV.

Recomandarea se aplică tuturor, inclusiv recruţilor care urmează pentru prima dată serviciul militar, dar şi celor care revin pentru aşa-numita perioadă a cursurilor de repetiţii, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Armatei, Daniel Reist.

În Elveţia, recruţii trebuie să revină cu regularitatea în armată, de-a lungul anilor, pentru a se antrena.

Chestiunea utilizării serviciilor de mesagerie a apărut în special în timpul operaţiunilor legate de COVID-19, pentru a sprijini spitalele şi programul de vaccinare la care pot fi chemaţi să participe recruţii, a declarat el.

Deja utilizată în instituţiile publice din Elveţia, serviciul de mesagerie Threema este considerat mai sigur în privinţa protecţiei datelor, în timp ce alte aplicaţii, de exemplu Whatsapp, sunt supuse unei legi care este cunoscută sub numele de ”Cloud Act”, un act normativ din SUA, votat în 2018.

Printre altele, această lege le permite judecătorilor americani să dea voie autorităților să obțină acces la date deţinute de operatorii americani, chiar dacă acestea se află pe servere din afara SUA.

Spre deosebire de Whatsapp, care este o proprietate a companiei americane Meta (fostă Facebook), Threema nu este gratuit, dar armata elveţiană va asigura costul descărcării aplicaţiei, care se ridică la patru franci elveţieni (3,85 euro) pentru fiecare utilizator.

Cu sediul la Pfaffikon, în cantonul Schwytz, la sud de Zurich, serviciul de mesagerie instant Threema este conceput pentru a genera cât mai puţine date despre utilizatorii săi, precizează compania pe site-ul său.

Comunicaţiile sunt criptate de la un capăt la altul, iar utilizatorii nu trebuie să îşi conecteze ID-ul la un număr de telefon sau la un e-mail, precizează compania elveţiană, care susţine că are 10 milioane de utilizatori, dintre care două milioane pentru serviciul său de mesagerie destinat folosirii într-un cadru profesional.

Sursa: Știrile ProTV