Ministerul Educației și Cercetării și Corpul Păcii au încheiat un Memorandum de înțelegere
Ministerul Educației și Cercetării și Corpul Păcii, agenție a Guvernului Statelor Unite ale Americii, au încheiat astăzi, 28 aprilie 2022, un Memorandum de înțelegere.

Documentul, semnat de către ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală și directoarea de țară a Corpului Păcii Susan Martin, va reglementa în continuare colaborarea părților în domeniul predării limbii engleze și educației pentru sănătate, susținută de voluntari ai Corpului Păcii. În context, menționăm că prezentul Memorandum reactualizează Memorandumul semnat în acest sens în anul 2016.
Conform prevederilor Memorandumului, Corpul Păcii va susține dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și îmbunătățirea mediului școlar, va colabora și coordona activitatea cu Ministerul privind examinarea, elaborarea și inițierea proiectelor și activităților pentru programele de predare a limbii engleze și a educației pentru sănătate, va oferi expertiză tehnică și asistență la cererea Ministerului Educației și Cercetării referitor la curriculumul național și la dezvoltarea resurselor didactice.
La rândul său, Ministerul Educației și Cercetării va susține Corpul Păcii la elaborarea, inițierea și evaluarea proiectelor și activităților de predare a limbii engleze și a educației pentru sănătate, va invita reprezentanții Corpului Păcii la ședințele anuale și periodice, privind subiecte relevante, desfășurate cu reprezentanții organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, va oferi asistență și expertiză tehnică la solicitarea Corpului Păcii în timpul instruirii preliminare obligatorii și pe parcursul serviciului voluntarilor, precum și la alte instruiri și evenimente, organizate de Corpul Păcii pentru voluntari și/sau partenerii lor de lucru.
Ministrul Educației și Cercetării a apreciat înalt activitatea Corpului Păcii în Republica Moldova și le-a mulțumit partenerilor americani pentru colaborarea și sprijinul oferit în domeniul educației pe parcursul ultimelor trei decenii. Anatolie Topală a menționat că predarea și învățarea calitativă a limbilor moderne și, în special a limbii engleze, este o prioritate pentru Ministerul Educației și Cercetării și una dintre competențele cheie solicitate de societatea contemporană. Totodată, elevii din școlile în care au activat voluntarii Corpului Păcii au înregistrat rezultate mai bune în studiul limbii engleze, au devenit mult mai deschiși, toleranți, independenți, iar profesorii din aceste școli s-au dezvoltat profesional.
Ministrul Educației și Cercetării a remarcat și activitatea prodigioasă a voluntarilor în comunitățile în care locuiesc. Este vorba de Centrele pentru studierea limbilor moderne, Centrele psihopedagogice, Centrele de computere, Școlile pentru democrație și Centrele pentru tineret.
Notă informativă: Corpul Păcii, fondat în anul 1961, are misiunea de a promova pacea și prietenia în lume. Scopul organizației este de a sprijini țările gazdă cu voluntari americani care să acorde asistență în diferite domenii, de a promova o mai bună înțelegere a poporului american de către popoarele țărilor gazdă și de a contribui la o mai bună înțelegere a popoarelor țărilor gazdă de către poporul american. Corpul Păcii și-a început activitatea în Republica Moldova în 1993. În prezent, organizația implementează în țara noastră trei programe:
„Predarea limbii engleze” – voluntarii predau limba engleză în școli generale și licee din țară, în colaborare cu profesorii de limba engleză;
„Educație pentru sănătate” – voluntarii activează în școli împreună cu profesorii, predând disciplina „Dezvoltare personală” sau „Educație pentru societate”, „Biologie”;
„Dezvoltarea organizațională și comunitară” – voluntarii activează în organizații non-guvernamentale, asociații și alte instituții.