Ministrul Sănătății participă la cea de-a 75-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății
În perioada 22-24 mai, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, participă la cea de-a 75-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății care se desfășoară la Geneva, Elveția. În cadrul reuniunii internaționale sunt prezenți reprezentanți din toate statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În acest context, pe agenda discuțiilor sunt incluse mai multe subiecte, printre care: implementarea Agendei de dezvoltare durabilă 2030, în baza cadrului de politici pentru sănătate; pregătirea și răspunsul la urgențele de sănătate publică; fortificarea capacităților de elaborare și implementare a politicilor în domeniul prevenirii și controlului maladiilor netransmisibile cu accent pe prevenirea factorilor de risc, inclusiv în situații de criză umanitară; asigurarea durabilă cu resurse umane în domeniul sănătății; consolidarea colaborării statelor membre în ceea ce privește îmbunătățirea accesului populație la medicamente; accelerarea punerii în aplicare a Regulamentului sanitar internațional (2005); promovarea parteneriatelor în domeniul sănătății cu accent pe rezilența sistemelor de sănătate și dezvoltarea infrastructurii necesare în acest sens.
Astfel, până acum, în cadrul celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a avut întrevederi bilaterale cu directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr Hans Henri P. Kluge, ministrul Sănătății și Serviciilor de Îngrijire din Norvegia, Ingvild Kjerkol, viceministrul Sănătății din Cehia, Radek Policar și secretarul de stat al Ministerului Sănătății din România Adriana Pistol. Subiectele abordate s-au axat pe cooperarea şi stabilirea unor noi direcţii de acţiune pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul sănătății.
Menționăm că, cea de-a 75-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății se desfășoară în perioada 22-28 mai și reunește delegații din 194 de state membre ale OMS. Republica Moldova are stabilite relații de colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, în temeiul Acordului de Bază semnat între Guvernul Republicii Moldova şi Biroul Regional pentru Europa al OMS la 21 iulie 1994. OMS este unul dintre principalii parteneri internaționali strategici ce acordă suport sistemului național de sănătate.