Moldovenii din diasporă își vor putea perfecta semnătura electronică prin intermediul misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare

10 mai 2022, Chișinău – Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) au semnat un acord interinstituțional ce va facilita perfectarea semnăturii electronice pentru cetățenii moldoveni din diasporă, prin intermediul misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale țării noastre.

Mai 10, 2022 - 18:24
Urmărește-ne peGoogle news
Moldovenii din diasporă își vor putea perfecta semnătura electronică prin intermediul misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare
Foto: Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică

Acordul prevede prestarea în străinătate de către STISC a serviciilor de certificare a cheilor publice (semnătura electronică) și anume: eliberarea/revocarea certificatelor cheilor publice, suspendarea/restabilirea valabilității certificatelor cheilor publice prin intermediul misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale Republicii Moldova.

„Modernizarea și digitalizarea serviciilor consulare prestate diasporei reprezintă o prioritate-cheie a ministerului de externe. Oferirea în premieră prin intermediul serviciului diplomatic a posibilității perfectării semnăturii electronice va oferi un prilej conaționalilor noștri din exterior să relaționeze mai facil cu instituțiile de stat din țară”. – a declarat secretarul general interimar al MAEIE Sergiu Odainic.

Totodată, în contextul semnării documentului, directorul STISC, Gheorghe Pantaz, a subliniat că: „Astfel simplificăm accesul la serviciile publice electronice și depășim barierele de interacțiune dintre cetățean și stat, oferim confort utilizatorilor și facilităm beneficierea de servicii publice electronice calitative la distanță/on-line. De asemenea, prin această acțiune Republica Moldova se aliniază recomandărilor și standardelor țărilor europene”. 

Serviciile de emitere a certificatelor cheilor publice vor fi prestate în conformitate cu prevederile Legii nr. 91/2014 privind semnătura electronică și documentul electronic, Regulamentul privind activitatea prestatorilor de servicii de certificare în domeniul aplicării semnăturii electronice (aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1140/2017), Ordinul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova nr. 70/2016 cu privire la aprobarea unor acte normative în domeniul organizării funcționării prestatorilor de servicii de certificare în domeniul semnăturii electronice, precum și Normele tehnice în domeniul semnăturii electronice avansate calificate.