Octavian Armașu: Republica Moldova nu are altă soluție decât să îmbrățișeze un parcurs de inovații

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a participat la conferința „Transformarea digitală și incluziunea financiară”, care s-a desfășurat la Chișinău.

Mai 20, 2022 - 20:29
Urmărește-ne peGoogle news
Octavian Armașu: Republica Moldova nu are altă soluție decât să îmbrățișeze un parcurs de inovații
Foto: BNM

În deschiderea evenimentului, guvernatorul a declarat că subiectul discutat rezonează cu prioritățile băncii centrale: digitalizarea și incluziunea financiară. Octavian Armașu a subliniat că cele două crize recente - pandemia și războiul din Ucraina – au impus abordări noi pe partea de securitate informațională. În acest sens, BNM s-a conformat rapid noilor tendințe și, alături de instituțiile statului, caută soluții de răspuns mai adecvat la noile provocări.

Șeful băncii centrale a adăugat că serviciile financiare urmează acest trend global de digitalizare, numărul de actori si servicii digitale financiare fiind în creștere. „Deseori inovațiile merg mult mai repede decât reglementările și aici regulatorii caută soluții cum să creeze condiții pentru dezvoltarea inovațiilor. Este necesară digitalizarea sistemului financiar-bancar național este necesară, s-a rămas în urmă, dar există potențial mare”, a precizat Octavian Armașu.

Potrivit guvernatorului BNM, similar cu multe alte țări, inovarea în Fintech în Moldova începe primordial din partea domeniului de plăți: „Acestea prezintă cele mai mari posibilități, dar și tehnologiile din plăți în alte țări sunt segmentul cel mai inovator din FinTech. În derulare, proiectele BNM care pun un fundament solid la tot ce urmează să fie construit în materie de plăți sunt două: transpunerea PSD2 (Payments Systems Directive 2) și proiectul național de plăți instant”.

Astfel, BNM întreprinde măsurile necesare pentru a dezvolta infrastructura de plăți în țara noastră, care va permite implementarea unor noi instrumente de plăți, a spus Octavian Armașu. În acest context, guvernatorul BNM și-a exprimat speranța că vor fi atrași investitori în sectorul Fintech din Republica Moldova.

„Republica Moldova nu are altă soluție decât să îmbrățișeze un parcurs de inovații. Acest parcurs poate fi realizat dacă există o cooperare între regulatori, instituțiile statului, investitori și participanții pieței. Adică noi putem realiza acest parcurs dacă îl implementăm cu instituții ale statului puternice și în condiții atractive pentru investitorii noi”,  a subliniat Octavian Armașu.

Totodată, șeful băncii centrale a vorbit despre rolul deosebit pe care îl are educația financiară în societate, care are drept scop și ținerea în concordanță a dezvoltării serviciilor financiare sub aspect digital cu pregătirea consumatorilor de a beneficia pe deplin de aceste servicii moderne. 

Cea de-a doua ediție a conferinței „Transformarea digitală și incluziunea financiară” a fost organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham), în perioada 19-20 mai 2022. Evenimentul și-a propus să ofere o platformă de interacţiune între părţile interesate în transformarea digitală, concentrându-se pe nevoile comunităţile de afaceri şi pe perspectiva acesteia de a asigura o schimbare reală şi profundă pentru a se adapta mai bine la noua paradigmă a realității.