ONU: Conflictul din Ucraina poate provoca cea mai gravă criză alimentară de după Al Doilea Război Mondial

Războiul din Ucraina are efecte economice în toată lumea, iar prețurile vor continua să crească, atrage atenția Fondul ONU pentru Alimentație. După doi ani de pandemie, care oricum au produs perturbări în lanțul de aprovizionare la nivel mondial, a izbucnit războiul, iar scumpirile vor fi resimțite multă vreme de acum înainte.

Apr 11, 2022 - 13:21
Urmărește-ne peGoogle news
ONU: Conflictul din Ucraina poate provoca cea mai gravă criză alimentară de după Al Doilea Război Mondial
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Este vitală funcționarea lanțului global de aprovizionare, pentru că orice scurtcircuit are efecte în toată lumea, se arată în concluzia Programului ONU pentru Alimentație.

Comparativ cu luna februarie, prețurile, în toată lumea, au crescut cu aproape 13% în luna martie. Cel mai mult s-au scumpit cerealele și uleiurile vegetale.

Preţurile la alimentele de bază, cum ar fi ulei vegetal şi grâu, au crescut mult în ultima vreme, şi au impus costuri extraordinare, pe care le suportă consumatorii, de regulă cei mai săraci. Războiul din Ucraina a agravat situaţia”, a declarat Qu Dongyu, director-general al Programului ONU pentru alimentaţie.

După invazia rușilor în Ucraina, prețurile la energie și la alimente au explodat și bat toate recordurile.

Pandemia provocase deja mari probleme la nivelul economiei mondiale și, în momentul în care se spera la o relansare, a izbucnit războiul și s- a ajuns la o situație care va avea efecte ani de zile de acum înainte.

Rusia și Ucraina reprezintă, la nivel mondial, 30% din exporturile de grâu și circa 80% din exporturile de floarea-soarelui.