Papa Francisc critică statele care cresc bugetul pentru apărare, ca reacție la războiul din Ucraina: „Mi-a fost ruşine, răspunsul real nu implică mai multe arme”
Papa Francisc a transmis joi, 24 martie, o critică pentru statele occidentale care vor să-și suplimenteze cheltuielile pentru apărare, printre acestea aflându-se și România, afirmând că „răspunsul real nu implică mai multe arme”.

Războiul din Ucraina este un produs al ”vechii logici a puterii care încă domină aşa-numita geopolitică”, a precizat suveranul pontif, citat de Reuters.
"Răspunsul real nu implică mai multe arme şi mai multe sancţiuni”, a mai adăugat papa.
”Mi-a fost ruşine când am citit că un grup de state s-a angajat să cheltuiască două procente... din PIB pentru achiziţionarea de armament ca răspuns la ce se întâmplă în prezent. O nebunie", a afirmat liderul Bisericii Catolice.
Papa Francis a spus că este nevoie de ”un mod diferit de a guverna lumea globalizată, nu arătându-ţi dinţii, aşa cum se face acum, ci o modalitate diferită de a încadra relaţiile internaţionale”.
El nu a făcut nicio sugestie cu privire la modul în care ar putea fi făcut acest lucru.
De când a început războiul, suveranul pontif a criticat în mod implicit Moscova, numind războiul din Ucraina ”o agresiune nejustificată” şi denunţând ”atrocităţi”. Cu toate acestea, Papa Francisc nu a menţionat explicit numele Rusiei.
Printre țările care au anunțat că vor să crească procentul dedicat apărării se regăsește și România. Pe 1 martie 2022, după ședința CSAT organizată în contextul invaziei ruse din Ucraina, președintele Klaus Iohannis a anunțat că se impune o creștere a procentului din PIB alocat pentru apărare.
„Dincolo de deciziile concrete, consider că prezenta criză arată dpdvd strategic sunt necesarae noi acțiuni pe cel puțin două dimensiuni. Am definit două obiective strategice. În primul rând e nevoie de creșterea capacității de apărare a statului român. Se impune creșterea procentului din PIB aloca pentru apărare de la 2% la 2,5%. În al doilea rând se impune realizarea independenței energetice a României. Pentru îndeplinirea acestor obiective strategice vor fi necesare decizii politice”, a declarat Klaus Iohannis.