Polonia a cerut excluderea Rusiei din G20 - Solicitarea a primit „răspuns pozitiv şi aprobare”

Polonia a anunţat, marţi, că le-a sugerat oficialilor americani ca Rusia să fie exclusă din grupul G20 (grupul celor mai importante economii ale lumii) ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei, iar solicitarea a primit un „răspuns pozitiv şi aprobare”, transmite Reuters.

Mar 22, 2022 - 19:14
Urmărește-ne peGoogle news
Polonia a cerut excluderea Rusiei din G20 - Solicitarea a primit „răspuns pozitiv şi aprobare”
Sursa foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

Ministrul polonez al Dezvoltării Economice şi Tehnologiei, Piotr Nowak, a declarat că acest subiect a fost discutat în cadrul întâlnirilor de la Washington de săptămâna trecută, informează HotNews.ro.  

În timpul întâlnirilor cu Gina Raimondo (secretar al Departamentului Comerţului al SUA) am propus excluderea Rusiei din G20, şi am primit un răspuns pozitiv şi aprobare, urmând să fie înaintată preşedintelui (Joe) Biden”, a spus Nowak, într-o conferinţă la Varşovia.

Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Departamentului Comerţului al SUA. Deşi nu a oferit declaraţii cu privire la anunţului Poloniei, o sursă americană a spus că Rusia a încălcat normele internaţionale şi, prin urmare, ar trebui să existe consecinţe în forurile multilaterale.  

Rusia a fost exclusă din Grupului celor Opt (G8), un grup al celor mai dezvoltate economii ale lumii, după anexarea Crimeei în 2014. Cu toate acestea, G20 este o grupare mult mai cuprinzătoare, care include India, China, Brazilia şi alte state. De aceea, obţinerea unanimităţii pentru excluderea Rusiei poate fi dificilă.  

Nowak a adăugat că oficialii polonezi au sugerat ca locul Rusiei să fie transferat Poloniei „datorită succesului a 30 de ani de transformare” dintr-un stat comunist într-o economie deschisă.  

Interlocutorii noştri şi-au exprimat sprijinul pentru poziţia noastră şi au declarat că, dacă obţinerea unanimităţii în cadrul G20 pentru excluderea Rusiei se dovedeşte a fi o problemă, SUA ar putea lua în considerare părăsirea acestui club şi crearea unei alte structuri alternative”, a spus el.  

Mulţi oficiali ai delegaţiilor statelor occidentale au refuzat să se întâlnească cu omologii lor ruşi în diferite formate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Comerţului.  

Multe guverne au ridicat obiecţii la ceea ce se întâmplă acolo şi aceste obiecţii s-au manifestat printr-o lipsă de angajament cu membrul în cauză”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMC, Keith Rockwell.

Sursa: Hotnews.ro/ Adevărul.ro