Polonia îngheață relațiile cu Ungaria din cauza poziției lui Viktor Orban față de situația din Ucraina

Varșovia nu vede în prezent posibilitatea unei cooperări normale cu Budapesta până când guvernul lui Viktor Orban își schimbă abordarea asupra percepției evenimentelor tragice din Ucraina și atitudinea față de Rusia.

Apr 9, 2022 - 20:19
Urmărește-ne peGoogle news
Polonia îngheață relațiile cu Ungaria din cauza poziției lui Viktor Orban față de situația din Ucraina
Sursa foto: Wikimedia

Decizia a fost anunțată la Radio Plus de viceprim-ministrul Poloniei, liderul Partidului Lege și Justiție (PiS) de guvernământ Jaroslav Kaczynski, transmite Ukrinform.

„Nu ascund că este foarte supărător. Evaluarea mea este fără echivoc negativă. Dacă premierul Orban spune că nu vede ce s-a întâmplat în Bucha, ar trebui sfătuit să se prezinte la un oftalmolog”, a spus Kaczynski.

El a menționat că Polonia și-ar putea schimba abordarea față de Ungaria, „dar numai dacă Victor Orban se va schimba”.

„Aceasta este o condiție pe care acum trebuie să o precizăm clar: nu putem coopera ca înainte, dacă situația continuă să fie aceeași (ca și acum – n.red.)” – a spus liderul PiS.

Kaczynski și-a exprimat opinia că Orban dorește să joace un rol în încheierea confruntării armate dintre Rusia și Ucraina. Cu toate acestea, el consideră că opiniile sale despre războiul din Ucraina și atitudinea sa față de Rusia sunt „în impas”.

După cum știți, guvernul ungar refuză să ofere arme Ucrainei și să permită tranzitul armelor prin țară pentru Kiev. Budapesta menține relații intense cu Moscova și își exprimă disponibilitatea de a plăti pentru gazul rusesc în ruble. Potrivit unor mass-media, Orban nu a exclus nici că crima de la Bucha ar fi putut fi pusă în scenă de partea ucraineană.

Potrivit unui sondaj recent SW Research pentru ziarul polonez Rzeczpospolita, 57,4% dintre polonezi sunt în favoarea răcirii relațiilor cu Ungaria din cauza atitudinii Budapestei față de războiul Rusiei din Ucraina. Doar 13,9% au părerea opusă, iar 28,7% s-au abținut.