Polonia propune Uniunii Europene excluderea cheltuielilor militare din calculul deficitului bugetar

Polonia va încerca să obţină în cadrul Uniunii Europene excluderea cheltuielilor militare din calculul deficitului bugetar, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina şi planurilor Varşoviei de a-şi creşte bugetul apărării la 3% din PIB, potrivit hotnews.ro.

Mar 21, 2022 - 22:26
Urmărește-ne peGoogle news
Polonia propune Uniunii Europene excluderea cheltuielilor militare din calculul deficitului bugetar
Foto: Janez Jansa Twitter

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a susţinut luni la o conferinţă de presă că această idee a eliminării bugetului apărării din calculul deficitului bugetar „câştigă tot mai mulţi susţinători” în rândul statelor UE.

Asigurând că Polonia doreşte să respecte în continuare regula cuprinsă în pactul de stabilitate european ce prevede limitarea deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB, premierul polonez a remarcat în acelaşi timp că războiul provocat de invazia Rusiei în Ucraina „a bulversat complet ordinea geopolitică în Europa şi, de fapt, în lumea întreagă”, ceea ce obligă statele să-şi consolideze apărarea.

Dacă Polonia doreşte să aloce curând 3% din PIB pentru politica sa de apărare, în timp ce alte ţări alocă acesteia 1%, nu ar fi normal ca noi să fim penalizaţi de Comisia Europeană pentru depăşirea nivelului de 3% al deficitului bugetar”, argumentează Morawiecki.

Guvernul polonez a anunţat la începutul lunii martie că începând de anul viitor va aloca apărării 3% din PIB, faţă de 2,2% anul acesta.

Sursa: Hotnews.ro