Posibilitățile de fortificare a dialogului moldo-olandez, discutate de prim-ministra Natalia Gavrilița și parlamentarii Regatului Țărilor de Jos

Subiectele prioritare de pe agenda dialogului moldo-olandez și evoluțiile regionale în contextul războiului din Ucraina au fost discutate la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu un grup de parlamentari din Regatul Țărilor de Jos.

Mai 20, 2022 - 10:17
Urmărește-ne peGoogle news
Posibilitățile de fortificare a dialogului moldo-olandez, discutate de prim-ministra Natalia Gavrilița și parlamentarii Regatului Țărilor de Jos
Foto: Guvernul Republicii Moldova

În discuții despre parcursul european al Republicii Moldova, prim-ministra a subliniat că ireversibilitatea procesului de integrare în UE necesită multă susținere, inclusiv din partea olandeză. Potrivit premierului, actualmente pe agenda moldo-comunitară se regăsesc subiecte ce țin de liberalizarea transportului rutier, abolirea cotelor pentru exportul produselor moldovenești în Uniunea Europeană, reducerea taxelor pentru roaming. 

„Ne-am asumat responsabilitatea să identificăm soluții rapide pentru depășirea crizelor generate de războiul din Ucraina și să fortificăm securitatea economică a țării noastre. În același timp, pentru a face față provocărilor, avem nevoie în continuare de suportul, investițiile și asistența adițională din partea statelor UE”, a spus Natalia Gavrilița.

La rândul lor, parlamentarii au accentuat că Regatul Țărilor de Jos va continua să ajute Republica Moldova în dialogul cu UE și va oferi asistența umanitară și financiară necesară țării noastre. În mod prioritar, asistența Olandei va fi redirecționată pentru domenii precum: drepturile omului, buna guvernare şi democrație, presa independentă, justiția şi statul de drept. Părțile au discutat, totodată, despre importanța schimbului de experiențe pe segmentul securității cibernetice, digitalizării, dar și intensificarea cooperării comercial-economice, în beneficiul cetățenilor ambelor țări.