Prețul petrolului a atins cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni

Preţurile petrolului au scăzut miercuri, 6 aprilie, cu peste 5%, la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, după ce ţări consumatoare mari au anunţat că vor elibera petrol din rezervele strategice, potrivit Reuters.

Apr 7, 2022 - 11:52
Urmărește-ne peGoogle news
Prețul petrolului a atins cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Vânzările s-au accelerat până la închidere, indicele de referinţă Brent şi indicele West Texas Intermediate, de referinţă pe piaţa din SUA, atingând cele mai scăzute niveluri de închidere din 16 martie.

Preţul petrolului Brent a încheiat tranzacţiile în declin cu 5,57 dolari, sau cu 5.2%, la $101,07 dolari pe baril, iar cotaţia petrolului WTI a scăzut cu 5,73%, sau cu 5,6%, la 96,23 dolari pe baril.

Statele membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) vor elibera 120 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice pentru a încerca să reducă preţurile.

Eliberarea de petrol va include 60 de milioane de barili din Statele Unite, potrivit unor două surse familiare cu problema.

Acest angajament face parte din anunţul anterior al SUA privind eliberarea unei cantităţi de 180 de milioane de barili.

Este pentru a doua oară când IEA eliberează rezerve în acest an şi creşte efectiv oferta mondială cu aproximativ 2 milioane de barili pe zi pentru cel puţin următoarele două luni, în timp ce lumea încearcă să depăşească potenţiala pierdere de petrol rusesc.

Grupul are, colectiv, aproximativ 1,5 miliarde de barili în rezerve strategice.

Pieţele de ţiţei au trecut prin săptămâni de volatilitate, preţurile crescând din cauza preocupărilor legate de aprovizionare după invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile ulterioare asupra Moscovei impuse de către Statele Unite şi aliaţii săi.

În ultimul timp, piaţa a scăzut în urma eliberării de petrol din rezerve, şi a îngrijorărilor legate de încetinirea cererii în China, unde pandemia de coronavirus a dus la plasarea în carantină a unor oraşe oraşelor, între care şi Shanghai.

În ultimul timp, rafinăriile chineze evită încheierea unor noi contracte cu Rusia, sugerând că Beijingul este precaut să nu sprijine în mod deschis Moscova în acest moment.

Un procesul-verbal al Rezervei Federale a SUA a detaliat că banca centrală a SUA plănuia să majoreze ratele cu 0,5 puncte procentuale, la cea mai recentă întâlnire, dar a optat pentru o majorare mai mică din cauza războiului din Ucraina.

Procesul-verbal sugerează o politică fermă a Fed, care încearcă să reducă inflaţia, informaţie care a impulsionat dolarul american. Preţurile petrolului se mişcă adesea în direcţia opusă dolarului, deoarece majoritatea tranzacţiilor cu petrol sunt efectuate în moneda SUA.