Prim-ministra Natalia Gavrilița a vizitat o gospodărie țărănească din satul Gura Galbenei: „Mă bucur să văd, prin exemplul vostru, cum diaspora revine acasă”

Tânăra familie Olărescu a revenit în Republica Moldova din Irlanda pentru a dezvolta gospodăria țărănească înființată de părinții săi în satul Gura Galbenei. Gospodăria corespunde tuturor rigorilor europene și deține 20 hectare de viță de vie, în anul 2021 fiind recoltați circa 165 de tone de struguri și produse 14 tone de vin. Producția este exportată pe piața europeană - în Irlanda și Spania.

Urmărește-ne peGoogle news
Prim-ministra Natalia Gavrilița a vizitat o gospodărie țărănească din satul Gura Galbenei: „Mă bucur să văd, prin exemplul vostru, cum diaspora revine acasă”
Foto: Guvernul Republicii Moldova

Natalia Gavrilița a vizitat astăzi gospodăria și a discutat cu proprietarii acesteia despre dezvoltarea afacerii și tehnologiile moderne, aplicate pentru a asigura competitivitatea producţiei autohtone pe piețele externe. Gospodăria a beneficiat de suport din programul PARE 1+1 destinat moldovenilor reveniți din diasporă care doresc să investească într-o afacere acasă. De asemena, gospodăria a accesat subvenții prin Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Astfel, a fost procurată tehnica agricolă și echipamentul necesar pentru procesarea și prelucrarea strugurilor.

„Am luat via de la tatăl meu și ne dorim foarte mult să dezvoltăm o afacere de succes aici, acasă. Visăm ca vinăria noastră să rămână feciorilor noștri, de aceea depunem toate eforturile și dragostea pentru această muncă”, a menționat proprietara gospodăriei

Prim-ministra a exprimat deschiderea Guvernului pentru acordarea în continuare a suportului necesar agricultorilor, în special în perioada în care aceștia întâmpină greutăți în contextul creșterii de prețuri. Executivul a extins deja aria de intervenție a subvențiilor, a majorat fondul de subvenționare în agricultură, iar la rectificarea bugetului de stat, a alocat suplimentar 700 milioane de lei pentru programele de susținere a mediului de afaceri și agricultură.

„250 milioane lei din cei 700 vor fi utilizate pentru suplinirea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural și compensarea parțială a accizelor la motorină. Vrem să ajutăm agricultorii, dar și să creăm condițiile în care oamenii vor rămâne să muncească acasă, în Republica Moldova. Mă bucur să văd, prin exemplul familiei voastre, cum diaspora revine acasă și face o muncă atât de frumoasă”, a menționat Natalia Gavrilița

De asemenea, prim-ministra a menționat despre Apelul de granturi, lansat de Guvern, în parteneriat cu ODIMM pentru sprijinul antreprenorilor, dar și alte programe de susținere a tinerilor de care pot beneficia.