Prim-ministra Natalia Gavrilița - în discuții cu Ylva Johansson, Comisarul UE pentru afaceri interne
Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut astăzi, 12 mai, o întrevedere cu Ylva Johansson, Comisarul UE pentru afaceri interne.
Temele discutate s-au axat în principal pe riscurile de securitate în contextul evoluțiilor regionale și mecanismele aplicate în Republica Moldova pentru gestionarea consecințelor multiple ale războiului din Ucraina.
Șefa Executivului a menționat că autoritățile de la Chișinău rămân concentrate pe atenuarea consecințelor umanitare și economice generate de război, precum și pe asigurarea unei șederi decente în Republica Moldova a persoanelor venite din Ucraina. Totodată, potrivit prim-ministrei, unul din obiectivele cheie rămâne a fi menținerea stabilității în țara noastră și la hotarele ei, inclusiv cu suportul UE.
„Uniunea Europeană ne-a oferit un șir de mecanisme utile pentru asigurarea securității și ordinii publice în Republica Moldova. Peste 70 de polițiști europeni din cadrul misiunii Frontex muncesc la punctele de trecere a frontierei de stat, alături de colegii lor din Republica Moldova. De asemenea, suntem sprijiniți de misiunea EUBAM în consolidarea securității la frontieră și vom lucra împreună, în continuare, pentru a răspunde rapid provocărilor actuale”, a spus prim-ministra.
Oficialele au discutat și despre impactul războiului asupra comerțului Republicii Moldova. Închiderea portului de la Odesa și necesitatea de a reorienta traseele comerciale au afectat lanțurile valorice, ceea ce a condus la creșterea prețurilor. În context, prim-ministra a solicitat asistență din partea Uniunii Europene în procesele de fluidizare a traficului la frontiere și liberalizare a transportului internațional de mărfuri, dar și includerea Moldovei în cadrul mecanismelor europene de procurări.
La rândul său, Ylva Johansson le-a mulţumit autorităţilor de la Chișinău pentru modul în care au venit în ajutorul refugiaţilor din Ucraina și a apreciat solidaritatea demonstrată de cetățenii Republicii Moldova. „Vom continua să susținem acţiunile umanitare ale Republicii Moldova și să vă sprijinim cu fonduri și alte resurse. De asemenea, suntem dispuși să oferim asistența necesară în domeniul securității cibernetice”, a accentuat Comisarul UE.
În discuții, oficialii s-au referit și la importanța cooperării moldo-comunitare pe segmentul afacerilor interne, subliniind necesitatea consolidării capacităților ministerului de resort în domeniul managementului frontierelor de stat.