„Riscurile de corupție din domeniul serviciilor medicale nu ar trebui subestimate”, a spus directorul CNA la lansarea campaniei ”Integritate pentru sănătate”

”Integritate pentru sănătate” este genericul campaniei de informare și sensibilizare, lansată astăzi de către Centrul Național Anticorupție, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Crucea Roșie din Elveția și asociațiile obștești Casmed și Homecare.

Mai 5, 2022 - 15:39
Urmărește-ne peGoogle news
„Riscurile de corupție din domeniul serviciilor medicale nu ar trebui subestimate”, a spus directorul CNA la lansarea campaniei ”Integritate pentru sănătate”
Foto: CNA

Instituțiile partenere și-au propus astfel conjugarea eforturilor de prevenire a actele de corupție din sistemul medical din țară, cauza comună fiind promovarea valorilor de integritate în rândul cadrelor medicale, farmaciștilor, reprezentanților companiilor farmaceutice, pacienților și a societății în general.

Prezent la evenimentul de lansarea, directorul CNA, Iulian Rusu și-a început discursul prin a aduce mulțumiri necondiționate medicilor, că au grijă zi de zi de sănătatea națiunii. Având convingerea că majoritatea angajaților din sistemul medical sunt integri, onești și devotați profesional, șeful CNA a spus, totuși, că există riscuri de corupție în domeniul serviciilor medicale și acestea nu ar trebui subestimate. “Ne dorim să excludem cazurile de corupție și să promovăm integritatea, iar campaniile de informare sunt un instrument dovedit a fi foarte eficient în prevenirea practicilor de corupție, atât în sectorul public, cât și în cel privat. Totodată, nu vom tolera și vom investiga incidentele de corupție care pun în pericol sănătatea oamenilor. Or, câștigurile personale ilegale și utilizarea neconformă a resurselor, mai cu seamă în domeniul sănătății, reprezintă o amenințare la viața noastră, iar acest lucru este  inacceptabil”, a mai spus Iulian Rusu.

În același context, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a adresat personalului medical următorul îndemn: “Vă invit să nu acceptați plățile informale, să fiți demni și mândri de profesia pe care ați ales-o. Vă invit să fim parteneri în această luptă cu corupția”. Oficialul a mai spus că: “Plățile informale sunt înjositoare și lasă o pată extraordinar de mare asupra muncii pe care o face fiecare angajat medical, distruge respectul societății față de noi, de medici și alți angajați medicali.” 

Evenimentul de lansare a campaniei a culminat cu o primă sesiune de informare, la care au participat angajații medicali de la Spitalul Clinic Republican. Pe perioada celor șapte luni de campanie, ofițerii anticorupție vor ajunge în toate instituțiile medicale care fac parte din sistemul național de sănătate publică. Localitățile de destinație au fost împărțite strategic în trei zone: nord, sud și centru. 

Menționăm că, campania ”Integritate pentru sănătate” se desfășoară în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.