Rusia ar putea inspecta baza militară de la Deveselu - Răspunsul trimis de SUA și NATO pentru Moscova
NATO propune Rusiei măsuri practice în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, iar un eventual acord cu Moscova ar putea include efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia, relatează Wall Street Journal, citat de HotNews.ro.

Moscova s-a plâns că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA au respins-o. Inspecțiile ar fi menite să liniștească Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive. Propunerea SUA urmărește acțiuni reciproce din partea Rusiei, pe care SUA nu le-au precizat public.
Oficialii polonezi au declarat că guvernul este deschis pentru inspecții de apărare antirachetă, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o enclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.
Ambasada Statelor Unite le-a cerut cetățenilor americani să ia în considerare plecarea urgentă din Ucraina. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că forța de reacție rapidă a alianței a crescut gradul de pregătire pentru o eventuală intervenție.
Secretarul de stat american a precizat că scrisoarea, care a fost predată personal de ambasadorul Statelor Unite la Moscova, răspunde îngrijorărilor Rusiei, dar punctează și preocupările Washingtonului. Antony Blinken nu a dorit să dezvăluie conținutul mesajului dar a precizat că, în esență, el reafirmă dorința de a rezolva criza prin dialog diplomatic.
"Sunt principii esenţiale pe care suntem decişi să le păstrăm şi să le apărăm, inclusiv suveranitatea Ucrainei şi integritatea să teritorială dar şi dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege aranjamentul de securitate pe care îl doreşte", a precizat Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.
Washingtonul a explicat clar Rusiei că solicitările ca NATO să-și retragă trupele din estul Europei și să blocheze aderarea Ucrainei la alianța nu sunt bazele unui dialog serios. Statele Unite sunt gata, însă, să abordeze alte subiete, cum ar fi controlul armamentelor și adoptarea de măsuri care să crească încrederea reciprocă.
"Suntem pregătiţi să ascultăm îngrijorările Rusiei şi să ne angajăm într-o conversaţie despre cum să conservăm şi să întărim principiile fundamentale ale securităţii europene pe care le-am semnat cu toţii, începând cu Actul Final de la Helsinki. Rusia ar trebui să se abţină de la o postură coercitivă, retorica agresivă şi activităţi maligne la adresa aliaţilor noştri şi a altor naţiuni", a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Secretarul general NATO a cerut din nou Rusiei să- și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova. 8.500 de militari americani au fost puși în stare de alertă, iar NATO a crescut gradul de pregătire de luptă.