Schimb de opinii privind digitalizarea proceselor electorale în Moldova și Georgia

Digitalizarea proceselor electorale a fost tema unui atelier regional desfășurat astăzi, în regim on-line, cu participarea reprezentanților Comisiilor Electorale Centrale din Republica Moldova și Georgia, precum și experți ai Consiliului Europei.

Mai 20, 2022 - 20:20
Urmărește-ne peGoogle news
Schimb de opinii privind digitalizarea proceselor electorale în Moldova și Georgia
Foto: CEC

În cadrul evenimentului, participanții au făcut un schimb de opinii cu privire la practicile moldovenești și georgiene în domeniul soluțiilor electorale digitale, provocările, lecțiile învățate și perspectivele de dezvoltare. În acest sens, experta Consiliului Europei, Ardita Driza Maurer, a prezentat noile recomandări ale Consiliului Europei privind utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor în procesele electorale din statele membre ale Consiliului Europei.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a adus mulțumiri Consiliului Europei pentru sprijinul în dezvoltarea democrației participative în Republica Moldova și a apreciat înalt experiența colegilor din Georgia în organizarea și desfășurarea alegerilor. Angelica Caraman a prezentat experiența Republicii Moldova în utilizarea și implementarea tehnologiilor informaționale la diferite etape ale ciclului electoral. O atenție aparte a acordat evoluției înregistrate în implementarea Sistemului Informațional Automatizat de Stat „Alegeri”. „Dacă în 2014 dezvoltarea SAIS „Alegeri” a început cu un singur modul (Registrul de Stat al Alegătorilor), astăzi există deja 10 module funcționale. CEC îmbunătățește constant componentele acestui sistem și este în proces de dezvoltare și implementare de module noi. Astfel, la inițiativa CEC, la începutul acestui an, a fost creat un grup de lucru interinstituțional pentru elaborarea conceptului de digitalizare a procesului electoral și de testare a votului prin internet” .

Totodată, Președinta CEC a comunicat despre obiectivele ambițioase pe care și le-a propus noua componență a Comisiei în vederea îmbunătățirii legislației electorale și a celei conexe, informând aici despre domeniile importante ce sunt vizate în reforma electorală, inclusiv propunerile referitoare la implementarea unor metode alternative de vot.

La rândul său, Președintele CEC din Georgia, Giorgi Kalandarishvili, a împărtășit experiența utilizării cu succes a unor soluții digitale în procesul de organizare a alegerilor în țara sa. Acestea țin de implementarea unui proiect pilot privind verificarea prezenței la vot a alegătorilor, efectuarea votării și numărarea voturilor în secțiile de votare cu suportul unor tehnologii noi.

Părțile au convenit asupra continuării discuțiilor și schimbului de experiență pe subiectele de interes comun. De menționat că autoritățile electorale din Georgia și Moldova au semnat, în anul 2012, un Memorandum de Înțelegere.

Atelierul de astăzi a fost organizat în contextul realizării Planului de acțiuni a Consiliului Europei- Republica Moldova pentru anii 2021-2023.