Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a condus delegația țării noastre la consultări politice interministeriale moldo-elene

24 mai 2022, Atena - Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a condus delegația țării noastre în cadrul consultărilor politice interministeriale desfășurate la invitația secretarului general al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Elene, Themistoklis Demiris și organizate în contextul marcării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale moldo-elene.

Mai 24, 2022 - 13:25
Urmărește-ne peGoogle news
Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a condus delegația țării noastre la consultări politice interministeriale moldo-elene
Foto: MFA

Agenda consultărilor bilaterale a inclus aspecte ale cooperării moldo-elene în domeniul politico-diplomatic, procesul de integrare europeană, dimensiunea comercial-economică, educație, știință și cultură. Totodată, diplomații au abordat subiectele conexe interacțiunii celor două țări în cadrul organizațiilor internaționale și au efectuat evaluarea cadrului juridic bilateral, precum și aspecte de securitate regională urmare a războiului din Ucraina.

„Sprijinul țărilor membre ale Uniunii Europene, inclusiv al Greciei pentru parcursul nostru ireversibil european este vital pentru Republica Moldova. Autoritățile continuă implementarea agendei de reforme, gestionarea provocărilor și depășirea consecințelor crizelor generate de mediul de insecuritate regională.” a menționat în cadrul consultărilor secretarul de stat Veaceslav Dobîndă. La rândul său, secretarul general Themistoklis Demiris a dat asigurări de toată susținerea Republicii Elene pentru parcursul european al țării noastre.

Oficialii s-au referit și la aspectele curente în reglementarea problematicii transnistrene, fiind reconfirmată susținerea Greciei pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova.

În beneficiul diasporei noastre, secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a adus mulțumiri părții elene pentru disponibilitatea în avansarea implementării acordului bilateral în domeniul securității sociale, semnat la Chișinău pe 8 septembrie 2021, precum și negocierea unui acord privind reducerea tarifelor la roaming și privind conversiunea permiselor de conducere.

Diplomația economică, la fel, a reprezentat o temă centrală la consultări, secretarul de stat al MAEIE prezentând părții elene oportunitățile de investiții și a susținut organizarea schimburilor de misiuni economice care ar permite interacțiunea directă și dinamică a oamenilor de afaceri. Oficialii au menționat interesul pentru organizarea celei de-a IV-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-elene de colaborare economică, comercială și tehnico-ştiinţifică.

Programul vizitei a mai inclus întrevederi cu Davvas Chionidis, membru al Grupului parlamentar de prietenie eleno-moldav, în cadrul căreia au fost promovate obiectivele diplomației parlamentare, dar și cu Antonios Avgerionos, președintele Crucii Roșii al Republicii Elene, care a comunicat despre mobilizarea organizației de a contribui cu ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni și familiile moldovene care găzduiesc refugiați.