Șeful statului major al Armatei SUA atenționează că „riscul unui conflict internațional semnificativ crește” - Noi baze NATO permanente, în plan pentru Europa de Est

Şeful statului major al SUA, generalul Mark Milley a spus că lumea este din ce în ce mai instabilă şi că potenţialul unui conflict internaţional semnificativ nu scade, ci din contră, creşte.

Apr 6, 2022 - 16:12
Urmărește-ne peGoogle news
Șeful statului major al Armatei SUA atenționează că „riscul unui conflict internațional semnificativ crește” - Noi baze NATO permanente, în plan pentru Europa de Est
Foto: US Army/ Wikimedia

Milley şi secretarul Apărării, Lloyd Austin, au vorbit în faţa Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Cei doi lideri ai Pentagonului au spus că ameninţările atât din partea Rusiei, cât şi din partea Chinei rămân semnificative.

Generalul a declarat că războiul din Ucraina este „cea mai mare ameninţare la adresa păcii şi securităţii Europei şi, probabil, a lumii” din perioada de 42 de ani în care a servit în armata americană. El a adăugat că armata Ucrainei face faţă luptele şi este „încurajator” că lumea se adună să o sprijine.

„Invazia rusă în Ucraina ameninţă să submineze nu numai pacea şi stabilitatea europeană, ci şi pacea şi stabilitatea globală pe care părinţii mei s-au luptat atât de mult să le apere”, a spus Milley.
 
„Ne confruntăm acum cu două puteri globale: China şi Rusia, fiecare cu capacităţi militare semnificative, care intenţionează să schimbe în mod fundamental ordinea globală actuală bazată pe reguli”, a adăugat Milley.
 
„Intrăm într-o lume care devine din ce în ce mai instabilă, iar potenţialul de conflict internaţional semnificativ creşte, nu scade”, a mai spus el, scrie Digi24.
 
Parlamentarii s-au concentrat pe armele care au fost frunizate Ucrainei şi au întrebat dacă se paote face mai mult, având în vedere că ţara continuă să solicite armament.
 
Congresmanul republican Mike Rogers a spus că va sprijini înfiinţarea de baze americane permanente în ţările de pe flancul estic al NATO, pentru a descuraja Rusia.
 
De asemenea, Milley a spus că va sprijini stabilirea de baze permanente, dar a adăugat că forţele americane ar trebui să se rotească, pentru a evita costurile cu mutarea familiei, înfiinţarea de şcoli şi alte măsuri necesare atunci când o bază permanentă a SUA este stabilită în străinătate.
 
„Cred că mulţi dintre aliaţii noştri europeni, în special cei din ţările baltice, Polonia sau România, sunt foarte, foarte dispuşi să stabilească baze permanente. Le vor construi, vor plăti pentru ele, pentru ca noi să avem militari prin rotaţie. Aşadar, obţinem efectul prezenţei permanente a forţelor, dar trupele nu staţionează permanent acolo timp de 2-3 ani”, a explicat el.
 
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a precizat că NATO discută cum ar trebui să consolideze prezenţa permanentă în Europa de Est şi a subliniat că dacă se va considera ca e oportună modificarea prezenţei, măsura va fi implementată.