Serghei Lavrov: Rusia va ajuta Europa în depășirea crizei energetice

Rusia a afirmat, vineri, prin ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, că este dispusă să ajute Europa să depăşească criza energetică, dar aşteaptă la schimb paşi „reciproci” din partea Uniunii Europene, fără să precizeze care ar fi aceştia.

Oct 11, 2021 - 09:51
Urmărește-ne peGoogle news
Serghei Lavrov: Rusia va ajuta Europa în depășirea crizei energetice

Gazprom nu doar îşi îndeplineşte toate obligaţiile, dar le îndeplineşte inclusiv depăşindu-le”, a spus Serghei Lavrov, la o întâlnire cu reprezentanţi ai Asociaţiei companiilor europene.

În actuala situaţie de creştere puternică a preţurilor hidrocarburilor, în special la gaze naturale, şi la electricitate, în ţările UE, este evident că trebuie să cooperăm mai strâns în acest domeniu”, a declarat ministrul de externe rus.

Potrivit epochtimes, una dintre problemele presante ale proiectului Nord Stream 2 este obţinerea de licenţe de operare germane de către Bundesnetzagentur. Polonia şi Ucraina au declarat deja că vor încerca să depună plângeri împotriva proiectului, iar un tribunal UE a decis că proiectul încalcă regulamentele de independenţă ale Uniunii Europene.

În alocuţiunea sa, Lavrov a respins acuzaţiile unor state conform cărora Rusia este responsabilă pentru actuala criză a gazelor în Europa şi a estimat că în această privinţă ar trebui să se vorbească despre responsabilitatea acelora care nu au ţinut cont în planificările lor de condiţiile meteo sau de posibilitatea unor surse alternative de aprovizionare.

Conform Moscovei, în lipsa unor contracte pe termen lung cu Rusia, ţările UE sunt acum nevoite să plătească preţuri record pentru gazele naturale, de peste 1.000 de dolari metrul cub.

De asemenea, a continuat Lavrov, directivele europene care impun separarea companiilor pentru a garanta concurenţa pe piaţă reprezintă „unul din motivele pentru care capacităţile Nord Stream 1 au fost utilizate numai la 50% şi la fel se va întâmpla cu cele ale Nord Stream 2 dacă totul decurge bine cu certificatele şi permisele”.

Ministrul rus a asigurat că Rusia este favorabilă unei securităţi energetice colective a Europei, dar pentru aceasta trebuie discutate preocupările şi factorii care au cauzat această criză şi trebuie găsit un echilibru între diferitele interese.

Pe de altă parte, Lavrov a menţionat că Rusia nu-şi poate creşte rapid livrările de gaze către Europa fără semnarea în prealabil a unor contracte noi. Ideea a fost transmisă separat în aceeaşi zi şi de preşedintele Vladimir Putin.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, a pus criza energetică pe seama tranziţiei către energia verde şi investiţiilor reduse în industria extractivă, declarând că vinovată este „isteria şi o anumită confuzie”. Tranziţia Uniunii Europene către energia verde ar trebui să se desfăşoare într-un mod lin, nu prin „decizii dezechilibrate” şi „paşi drastici”, a declarat Vladimir Putin.