Serviciul Vamal în dialog cu reprezentanții mediului de afaceri, identifică soluții de asigurare a ordinii publice și de fluidizare a traficului transfrontalier de mărfuri

În scopul fluidizării traficului de mărfuri prin posturile vamale situate pe frontiera moldo-română, prin redirecționarea fluxului de mărfuri și mijloace de transport prin toate posturile vamale de frontieră și în temeiul prevederilor punctului nr.1 al Dispoziției nr. 21 din 18.05.2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale, Serviciul Vamal, printr-un Ordin intern a stabilit mai multe acțiuni.

Mai 19, 2022 - 22:35
Urmărește-ne peGoogle news
Serviciul Vamal în dialog cu reprezentanții mediului de afaceri, identifică soluții de asigurare a ordinii publice și de fluidizare a traficului transfrontalier de mărfuri

Astfel, pe perioada stării de urgență, mijloacele de transport fără marfă, cu excepția mijloacelor de transport (remorci, semiremorci, cisterne) de tip termos/refrigeratoare, pot traversa frontiera de stat pe segmentul de frontieră moldo-română la ieșire din țară, și prin posturile vamale 1010 – Costești (PVFI, rutier) și 3010 – Cahul (PVFI, rutier). 

De menționat, că decizia indicată supra a fost consultată în prealabil cu reprezentanții Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto și Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, în cadrul ședinței organizate de către Serviciul Vamal.

Totodată, Serviciul Vamal în colaborare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională Transport Auto și Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, au convenit că vor elabora un mecanism de facilitare și prioritizare a exportului produselor agricole ușor alterabile  (legume și fructe) și vor stabili norme referitor la procesul de traversare a frontierei cu acest tip de marfă.

Prezența reprezentanților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în posturile vamale Costești și Cahul, a fost un alt subiect regăsit pe agendă, iar reprezentanții instituției au comunicat despre dialogul purtat cu omologii din România, în vederea identificării soluției.

Aspectele practice privind dirijarea rândurilor, orientarea pentru staționare în locuri special amenajate, astfel, ca să nu fie blocată circulația pe drumurile naționale (în apropierea posturilor vamale Leușeni, Sculeni, Giurgiulești, ș.a.) au fost coordonate și discutate cu reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Inspectoratului Național de Securitate Publică și Agenției Naționale Transport Auto.

Reprezentanții mediului de afacere au mulțumit Serviciului Vamal pentru deschidere și conlucrare în aspecte ce țin de identificarea măsurilor și soluțiilor pentru fluidizarea traficului și implementarea procedurilor simplificate.

La rândul său, conducerea Serviciului Vamal, a menționat importanța susținerii mediului de afaceri de către instituțiile statului și concomitent a reiterat eforturile și tendința Serviciului Vamal al Republicii Moldova în instituirea controlului comun cu autoritățile vamale din România. 

La finalul ședinței conducerea Serviciului Vamal a reiterat că doar prin colaborare și conlucrare cu mediul de afaceri și cu instituțiile participante la ședință, și prin consolidarea eforturilor va fi posibil de stabilit mecanisme de fluidizarea traficului, dar concomitent, fiecare participant al procesului trebuie să manifeste responsabilitate și corectitudine.