Serviciul Vamal marchează Ziua Internațională a Muzeelor

Această zi are o semnificație aparte pentru Serviciul Vamal al Republicii Moldova, odată cu fondarea Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova și cu acest prilej adresează sincere felicitări tuturor angajaților din sectorul muzeal.

Mai 18, 2022 - 09:43
Urmărește-ne peGoogle news
Serviciul Vamal marchează Ziua Internațională a Muzeelor
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova – care face parte din comunitatea mondială a muzeelor vamale, a fost înființat în anul 2007 prin Ordinul Directorului Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Muzeul găzduiește o colecție impresionantă de chipiuri, berete, o expoziție de uniforme, epoleți, insigne, precum și decorații ale diferitor instituții vamale și de forță din întreaga lume. 

Totodată, muzeul deține diferite obiecte din arheologie, etnologie, filatelie, istorie, numismatică, tehnologie, heraldică etc. Astfel, la Muzeu pot fi văzute arme de foc, săbii orientale și europene, pumnale, cuțite de vânătoare, baionete din oțel și unelte de muncă sau icoane – obiecte de valoare istorică și culturală ce datează din epoca de piatră până în sec. XX.

Vizitatorii muzeului, mai pot vizualiza și cea mai mare colecție de potcoave din lume deținută de către angajatul Serviciului Vamal Petru Costin - pentru care a primit Certificatul Guinness World Records, precum și multe alte curiozități.  

O altă colecție notorie este compusă din steaguri de luptă istorice, care conține 45 de drapele ce reprezintă stindarde din perioada unor domnitori precum Ștefan cel Mare, Petru Rareș și Mihai Viteazul.

Colecționarul Petru Costin este și autorul celei mai mari hărți a țării noastre, cu o suprafață de 64 m2, constituită toată numai din monede (190 mii buc).

Pornind de la definiția instituției de muzeu – care se definește ca instituție care se ocupă cu strângerea, păstrarea, cercetarea, punerea în valoare și expunerea obiectelor care prezintă interes istoric, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, contribuie în continuare cu obiecte de valoare pentru familiarizarea publicului cu activitatea Serviciului Vamal de la înființarea acesteia și până în prezent. 

La mulți ani, de Ziua Internațională a Muzeelor!

La mulți ani, renumitului colecționar Petru Costin!

Vă invităm să  urmăriți o expoziție virtuală a celor mai renumite exponate și colecții din patrimoniul Muzeului Serviciului Vamal.