SUA nu ia în calcul o retragere a trupelor din Europa de Est

Ambasadoarea Statelor Unite la NATO a respins informaţiile potrivit cărora SUA se pregătesc să ofere un număr redus de trupe în Europa de Est înainte de discuţiile de săptămâna viitoare cu Rusia privind tensiunile de la graniţa cu Ucraina. Concret, Julianne Smith a negat informațiile ”pe surse” citate vineri de NBC, potrivit cărora administrația Biden ar lua în calcul să-i ofere lui Putin promisiuni privind reducerea efectivelor militare din Polonia și Țările Blatice.

Ian 8, 2022 - 21:50
Urmărește-ne peGoogle news
SUA nu ia în calcul o retragere a trupelor din Europa de Est
Captura Twitter

''Administraţia nu pregăteşte opţiuni de retragere a forţelor din Europa de Est'', a transmis pe Twitter ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, după ce postul de televiziune NBC a publicat informațiile respective.

Discuţiile cruciale care vor avea loc luni, 10 ianuarie, între Moscova şi Washington au ca scop dezamorsarea tensiunilor după luni de îngrijorare în Occident că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea lansa o incursiune pe teritoriul ucrainean asemănătoare celei din 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea, notează Hotnews.

Rusia respinge acuzaţiile că se pregăteşte de o invazie a Ucrainei şi, la rândul său, acuză Ucraina că a deplasat trupe spre regiunea Donbas, care este controlată de separatişti pro-ruşi.

Putin a cerut, de asemenea, ca NATO să excludă continuarea extinderii sale spre est, inclusiv angajamentul de a nu accepta Ucraina în cadrul alianţei.

Rusia susţine că avansarea NATO îi ameninţă securitatea: de la sfârşitul Războiului Rece, multe foste state comuniste care au făcut parte din Uniunea Sovietică sau au fost strâns legate de aceasta s-au alăturat NATO.

Alianţa militară occidentală a respins însă ideea că ar putea reprezenta o ameninţare pentru Moscova şi a catalogat afirmaţia drept absurdă. Ucraina, fostă republică sovietică, este un aliat apropiat al NATO, dar nu este membru.

Sursa: HotNews.ro