Supermarketurile din Ungaria vor dona alimentele care expiră în 48 de ore, către organizațiile caritabile și persoanele nevoiașe

Ungaria obligă marile lanţuri de supermarketuri să doneze produsele alimentare cu cel puţin 48 de ore înainte de expirarea termenului de valabilitate, iar măsura va intra în vigoare de la 1 februarie 2022.

Ian 29, 2022 - 23:06
Urmărește-ne peGoogle news
Supermarketurile din Ungaria vor dona alimentele care expiră în 48 de ore, către organizațiile caritabile și persoanele nevoiașe

Reglementarea nu face referire la alimentele cu o perioadă de valabilitate mai mică de 48 de ore, modificarea vizând comercianţii ale căror vânzări nete anuale depăşesc 100 de miliarde de forinţi (273,42 milioane euro).  

Conform noii legi, adoptate în decembrie de Parlamentul ungar, pentru lanţurile comerciale care au o cifră de afaceri anuală de peste 273,42 de milioane de euro, taxa specială pe venituri va creşte la 2,7%, faţă de 2,5% în prezent.

Deşi legea nu discriminează între companiile naţionale şi cele străine, în practică ea va afecta doar marile lanţuri comerciale cu acţionariat străin, precum Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar sau Tesco.

Noua lege mai prevede că aceste lanţuri comerciale vor trebui să predea zilnic Centrului de Recuperare a Alimentelor produsele alimentare care expiră în următoarele 48 de ore, cu excepţia celor care au din momentul producerii o dată de expirare de mai puţin de două zile, cum ar fi de exemplu produsele de panificaţie.

Actul normativ nu afectează cele trei lanţuri comerciale ungare cele mai mari, respectiv CBA, COOP şi Real, acestea fiind francize şi având cifre de afaceri sub plafonul stabilit în lege.

Guvernul condus de Viktor Orban insistă de mulţi ani că Ungaria trebuie să sprijine lanţurile locale de hipermarketuri, dar legat de noua lege, care intră în vigoare pe 1 februarie, declara că ea are rolul de a diminua risipa de alimente şi de a direcţiona către persoanele nevoiaşe alimente care altfel ar ajunge să fie aruncate.

Magazinele pot oferi alimente şi organizaţiilor caritabile. Scopul legii este ca alimentele al căror termen de valabilitate expiră curând să ajungă la cei nevoiaşi, nu la gunoi.

Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), în Ungaria sunt aruncate anual peste 1,8 milioane de tone de alimente, o risipă care pe ansamblul Uniunii Europene este estimată la circa 90 de milioane de tone.