Turcia restricționează trecerea navelor de război prin Bosfor și Dardanele

Turcia a interzis trecerea Bosforului și a Strâmtorii Dardanele de către toate navele de război, a anunțat luni seară ministrul de externe, Mevlut Cavusoglu, potrivit Reuters, citat de Libertatea.ro.

Feb 28, 2022 - 23:23
Feb 28, 2022 - 23:31
Urmărește-ne peGoogle news
Turcia restricționează trecerea navelor de război prin Bosfor și Dardanele
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

„Am implementat ceea ce spune Montreux și o vom face de acum înainte. Nu a existat nicio cerere de trecere prin strâmtori până astăzi”, a transmis ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

Am avertizat ţările riverane sau să nu trimită nave de război prin Marea Neagră. (...) Aplicăm prevederile Convenţiei de la Montreux”, a mai punctat oficialul.

Convenția de la Montreux din 1936, la care se referă Cavusoglu, permite Turciei să restricționeze tranzitul naval pe strâmtorile sale în timpul războiului, deși permite navelor de război să se întoarcă la bazele lor înregistrate. Cel puțin patru nave rusești așteptau decizia Turciei de a trece din Marea Mediterană, potrivit The Guardian.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat anterior că Turcia nu poate abandona legăturile sale cu Rusia sau Ucraina, adăugând că Ankara va implementa un pact privind trecerea maritimă din strâmtorile sale Bosfor și Dardanele, pentru a preveni escaladarea războiului, mai notează The Guardian.

Sâmbătă, Volodimir Zelenski mulțumea Turciei, printr-un mesaj postat pe Twitter, pentru interzicerea accesului navelor de război în Marea Neagră. Câteva ore după declarația președintelui ucrainean, autoritățile de la Ankara au declarat că o decizie în acest sens încă nu fusese luată.