Un blogger a fost condamnat la închisoare pentru defăimarea soldaților care au murit în urma conflictului de la granița dintre China și India

Un blogger a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru comentariile sale despre soldații chinezi care au murit în urma confruntărilor de la granița dintre China și India din munții Himalaya, informează BBC.

Iun 9, 2021 - 12:14
Urmărește-ne peGoogle news
Un blogger a fost condamnat la închisoare pentru defăimarea soldaților care au murit în urma conflictului de la granița dintre China și India

Qiu Ziming, în vârstă de 38 de ani, a fost găsit vinovat de "defăimarea eroilor și martirilor".

Potrivit publicației de stat Global Times, Ziming este prima persoană condamnată pentru această faptă, introdusă recent în codul penal chinez. Persoanele găsite vinovate pot primi pedepse de până la trei ani de închisoare.

De asemenea, Qiu Ziming a fost nevoit să-și ceară scuze publice. El a părut la televiziunea de stat unde s-a declarat "foarte rușinat" de faptele sale. "Comportamentul meu a fost o anihilare a conștiinței", a spus el, potrivit Global Times.

Relațiile tensionate dintre China și India legate de granița incertă din munții Himalaya au culminat cu o confruntare între cele două părți, în iunie 2020. Atunci, India a anunțat că 20 de soldați au murit în bătaia generală. Beijingul nu a dezvăluit pe moment câte victime a înregistrat, dar ulterior a confirmat patru morți.

A fost cel mai grav conflict desfășurat la granița dintre cele două țări în ultimele 45 de ani.

"Defăimarea eroilor"

Qiu Ziming are 2,5 milioane de urmăritoriu pe rețeaua socială Weibo și a scris despre conflict pe 10 februarie.

El a a fost reținut și ulterior a mărturisit "un comportament ilegal destinat să atragă atenția utilizatorilor de internet, manipularea faptelor pe Weibo și calomnierea și defăimarea eroilor care apărau granița". Totodată, rețeaua Weibo a anunțat că i-a suspendat contul timp de un an de zile.

India și China sunt implicate de zeci de ani într-o dispută legată de granița neclară de 3.440 de kilometri din munții Himalaya. Au existat numeroase confruntări de-a lungul timpului, însă ambele țări au respectat un acord vechi care interzice folosirea armelor de foc și explozibililor.

În ianuarie 2021, armatele celor două țări s-au confruntat din nou în zonă și au existat răniți de ambele părți. De atunci, India și China au căzut de acord să detensioneze situația și au început să-și retragă trupele.