Un canadian a fost condamnat la moarte în China, pentru trafic de droguri

Pedeapsa cu moartea a canadianului Robert Lloyd Schellenberg, găsit vinovat în China de trafic de droguri, a fost confirmată marţi în apel de către un tribunal local, în contextul unei grave crize diplomatice între Canada şi China, relatează AFP.

Aug 10, 2021 - 20:57
Urmărește-ne peGoogle news
Un canadian a fost condamnat la moarte în China, pentru trafic de droguri

În ianuarie 2019, un tribunal l-a condamnat pe Robert Lloyd Schellenberg, la pedeapsa capitală, în urma unui nou proces, cerut de justiţie, după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în primă instanţă.

Găsit vinovat, în trecut, în Canada, de trafic de droguri, Schellenberg s-a declarat nevinovat şi a dat asigurări că se afla în China ca turist.

Această răsturnare de situaţie intervine în contextul în care justiţia chineză urmează să anunţe miercuri verdictul în alt caz răsunător, al canadianului Michael Spavor.

Michael Spavor este acuzat de spionaj.

Arestarea lui Michael Spavor în China, imediat după arestarea în Canada a directoarei financiare a gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou, fiica proprietarului gigantului a inflamat relaţiile canadiano-chineze, notează Știrile ProTV.

Acuzată de Washington de complicitate la fraudă în vederea ocolirii sancţiunilor impuse Iranului, ea se află în libertate supravegheată în Canada, de unde riscă să fie extrădată în Statele Unite.

China a arestat după aceea doi canadieni, care se află în continuare în detenţie, un fost diplomat, Michael Spavor, şi un consultant, pe care-i acuză de faptul că au ”ameninţat securitatea naţională”.

Știrile ProTV