UNFPA și Guvernul Statelor Unite au livrat spitalelor din Republica Moldova un lot de zece tone cu truse medicale în domeniul obstetricii și ginecologiei

UNFPA Moldova cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite a livrat Republicii Moldova un lot de asistență medicală umanitară de peste zece tone pentru a oferi populației refugiate servicii medicale de calitate în domeniul sănătății sexuale și reproductive.

Apr 28, 2022 - 19:32
Urmărește-ne peGoogle news
UNFPA și Guvernul Statelor Unite au livrat spitalelor din Republica Moldova un lot de zece tone cu truse medicale în domeniul obstetricii și ginecologiei

Trusele medicale conțin medicamente, dispozitive și consumabile necesare pentru acordarea pachetului inițial minim de servicii de sănătate sexuală și reproductivă în orice situație de criză, inclusiv și truse specializate ce vor fi utilizate pentru managementul clinic al cazurilor de viol.

Cu ajutorul acestor echipamente, atât populația refugiată, cât și populația Republicii Moldova, va beneficia de îngrijire medicală de calitate în timpul sarcinii și nașterii, planificării familiale, onco-ginecologie, tratamentul infecțiilor sexual-transmisibile, precum și asistență specializată în cazuri de viol.

 „Mulțumesc din suflet tuturor celor care ne ajută să trecem prin aceste timpuri destul de grele. A fost o perioadă pandemică în care nu știu dacă ne-am fi descurcat fără suportul oferit de partenerii internaționali. În contextul crizei refugiaților, ne-am asumat responsabilitatea să acordăm asistență medicală tuturor persoanelor care au nevoie de aceasta, inclusiv femeilor însărcinate. Astfel, până la moment avem înregistrate 80 de nașteri în rândul femeilor refugiate din Ucraina, care au beneficiat de asistență medicală absolut gratuită. Ajutorul oferit de Fondul ONU pentru Populație va fortifica capacitățile actuale pentru toate maternitățile din Republica Moldova, iar acest gest de solidaritate ne demonstrează încă o dată că doar împreună putem fi mai puternici și putem face față tuturor provocărilor” a menționat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Trusele medicale vor fi distribuite către toate spitalele raionale din țară și în rețeaua celor 41 de Centre de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic. Aceste consumabile vor acoperi necesitățile de servicii de sănătate a reproducerii pentru 450 000 de persoane. UNFPA va instrui specialiștii medicali să utilizeze aceste echipamente medicale, în special în intervențiile legate de viol și violența în bază de gen.

“UNFPA se află în teren pentru a sprijini sistemul public de sănătate pentru a asigura drepturile și sănătatea persoanelor afectate de război,” a spus Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă UNFPA Moldova. “Suntem recunoscători partenerilor noștri – Guvernul Statelor Unite – care au răspuns la actuală criză și s-au alăturat misiunii UNFPA de a ajuta toate femeile să nască în siguranță și să fie protejate de violență – lucruri esențiale, care nu pot fi omise pe timp de criză.”

Pe lângă trusele medicale de sănătate sexuală și reproductivă care salvează vieți, UNFPA acoperă toate cheltuielile legate de prestarea acestor servicii medicale pentru persoanele refugiate. Astfel, grație unui parteneriat dintre UNFPA și Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), toate femeile gravide, adulții și tinerii refugiați beneficiază gratuit de îngrijire antenatală, postnatală, naștere, inclusiv cezariană, contraceptive, testul citologic, tratamentul infecțiilor cu transmitere sexuală și alte servicii de sănătate a reproducerii.

Potrivit estimărilor UNFPA, circa 25 000 de persoane refugiate care se află în Republica Moldova sunt de vârstă reproductivă. Printre acestea, 1 700 de femei sunt însărcinate, iar aproape 600 urmează să nască în următoarele trei luni.