Ursula von der Leyen i-a înmânat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski un chestionar privind aderarea la UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat vineri, 8 aprilie, președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, un dosar care aduce Ucraina foarte aproape de acordarea statutului de candidat UE.

Apr 8, 2022 - 22:04
Urmărește-ne peGoogle news
Ursula von der Leyen i-a înmânat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski un chestionar privind aderarea la UE
Foto: Ursula Von Der Leyen/ Twitter

Șefa Comisiei Europene a declarat că UE va sprijini Ucraina pentru a se asigura că finalizarea procesului de acordare a statutului de candidat UE durează ”săptămâni, nu ani”, arată BBC.

Rusia va coborî în declin economic, financiar și tehnologic, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre viitorul european, asta văd”, a declarat Ursula von der Leyen.

Procesul de acordare a statului de candidat la UE pentru Ucraina s-ar putea finaliza în 2-3 luni, până în vara anului 2022.

Scopul nostru este să prezentăm cererea Ucrainei Consiliului [European] în această vară”, a declarat von der Leyen, citată de Deutsche Welle, conform hromadske.ua.

După primirea chestionarului în conferința de presă, Zelensky a declarat că va fi completat într-o săptămână.

Potrivit BBC, Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a adăugat că au fost alocate peste 7 milioane de euro pentru a sprijini Ucraina în colectarea și prezentarea de dovezi ale crimelor de război la Curtea Penală Internațională.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit vineri după-amiază și la Bucha, micul oraș situat la nord-vest de capitala ucraineană Kiev devenit un simbol al atrocităţilor de război comise în Ucraina, relatează AFP.

Ursula von der Leyen, însoțită de șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat anterior vineri că se va deplasa în capitală, ca semn de susținere pentru Ucraina.

Cei doi oficiali europeni au mers să vadă gropile comune săpate la Bucha pentru a îngropa zecile de civili uciși de trupele ruse.

„Aici, în Bucha, am văzut cum umanitatea noastră a fost spulberată”, a spus Von der Leyen.