Vicepremierul Iuri Borisov: Toate aeronavele străine închiriate vor rămâne în Rusia

Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat joi că toate aeronavele străine închiriate aflate în Rusia după rezilierea contractelor de leasing occidentale au fost înscrise în registrul rus al aeronavelor şi vor rămâne în Rusia, transmite Reuters.

Apr 1, 2022 - 17:35
Urmărește-ne peGoogle news
Vicepremierul Iuri Borisov: Toate aeronavele străine închiriate vor rămâne în Rusia
Sursa foto: Mil.ru/ Wikimedia

Impunerea de sancţiuni de către puterile occidentale ca răspuns la campania militară a Rusiei în Ucraina a forţat firmele de leasing occidentale să rezilieze contractele de leasing cu companiile aeriene ruse pentru peste 500 de avioane, mai scrie Reuters, citată de Hotnews.ro.

Valoarea avioanelor închiriate de operatorii aerieni ruşi de la firme occidentale este estimată la circa 10 miliarde de dolari. Peste 400 dintre acestea sunt încă în Rusia.

Termenul limită până la care Rusia ar fi trebuit să returneze avioanele în urma sancţiunilor occidentale a expirat pe 28 martie.

Potrivit analiştilor, deşi avioanele sunt asigurate, natura şi amploarea fără precedent a potenţialelor pierderi va însemna probabil ani de litigii între locatori şi asigurători, înainte de luarea oricăror decizii privind plăţile, spun analiştii.

Deşi valoarea totală a avioanelor este uriaşă, impactul asupra firmelor individuale de leasing poate fi încă gestionabil, chiar dacă sunt necesare reduceri de valoare, deoarece aeronavele închiriate companiilor aeriene ruse reprezintă mai puţin de 10% din portofoliile majorităţii firmelor de leasing, mai notează Hotnews.ro.