UPDATE: General-maior al armatei ruse, „lichidat” de armata ucraineană - AEIA: Centrala Nucleară din Harkov a fost avariată de bombardamente
Generalul-maior Vitali Gerasimov, care a participat la al doilea război cecen, la războiul din Siria și la anexarea Crimeei, a fost ucis în bătăliile de lângă Harkov. În același timp, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) informează că obuze ale artileriei ruse au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov, fără a se înregistra momentan un nivel crescut de radiații.

UPDATE 2:15
Avionul Forțelor de Autoapărare ale Japoniei a sosit în Ucraina și a adus veste antiglonț, căști și alte echipamente de protecție.
UPDATE 22:25
SUA explorează opțiuni pentru a limita accesul Rusiei la criptomonede.
UPDATE 22:15
Starbucks părăsește Rusia și își închide cafenele.
UPDATE 22:00
Putin a semnat un decret care restricționează exportul și importul de produse și materii prime în anumite țări. Lista țărilor va fi publicată în 48 de ore.
UPDATE 21:25
Polonia va furniza gratuit Statelor Unite întregul stoc de avioane MIG-29.
Avioanele urmează să fie apoi expediate în Ucraina, notează TKI.
Potrivit TKI, guvernul polonez a cerut celorlalți membri NATO să urmeze exemplul țării.
UPDATE 21:24
Marea Britanie solicită activarea „Planului Marshall pentru Ucraina”.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson le-a cerut liderilor Grupului de la Visegrad, Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, să dezvolte un fond pentru reconstrucția Ucrainei.
UPDATE 21:22
Zelensky: „Nu vom renunța și nu vom pierde.”
Zelensky a ținut un discurs, prin Zoom, în Parlamentului Marii Britanii, unde a cerut creșterea sancțiunilor occidentale. El le-a cerut, de asemenea, parlamentarilor să se asigure că „cerul ucrainean este în siguranță”.
UPDATE 21:20
Zelensky i-a mulțumit lui Biden pentru că a renunțat la importul de petrol, gaze și cărbune din Rusia și a cerut altor țări să urmeze exemplul SUA.
UPDATE 21:05
Șeful Biroului European al OMS, Hans Kluge, a spus că invazia rusă a Ucrainei a dus la o catastrofă umanitară de amploare.
UPDATE 20:50
Postul britanic BBC a anunţat că îşi reia începând de marţi seară serviciul în limba engleză din Rusia, după ce suspendase transmisiile de acolo în urma adoptării unei legi ruse ce prevede pedepse grele cu închisoarea pentru difuzarea de ”informaţii mincinoase despre armata” rusă, relatează AFP.
„Vom prezenta această parte crucială a istoriei de manieră independentă şi imparţială, respectând normele editoriale stricte ale BBC. Securitatea personalului nostru în Rusia rămâne prioritatea noastră numărul unu”, precizează postul britanic.
UPDATE 20:35
McDonald's închide temporar toate cele 850 de restaurante din Rusia, relatează Bloomberg.
Compania va continua să plătească salariile celor 62.000 de angajați din Rusia.
UPDATE 19:15
ONU neagă că ar fi interzis angajaților săi să folosească cuvinte precum „război” și „invazie”, când se referă la conflictul militar din Ucraina.
UPDATE 19:01
Consiliul de Administrație Internațional al FSC (Organizația Internațională Responsabilă pentru Conformitatea cu Standardele în Managementul Pădurilor) a luat marți, 8 martie, decizia să suspende certificarea exporturilor de produse pentru prelucrarea lemnului și forestiere din Rusia și Belarus.
UPDATE 18:39
Biden a cerut Congresului SUA să adopte un pachet de 12 miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina.
Putin nu va putea învinge Ucraina - Joe Biden
UPDATE 18:38
„Restricționăm accesul rușilor la tehnologie înaltă, ceea ce va împiedica sectorul militar rus pentru mulți ani de acum înainte”, a declarat marți Joe Biden.
UPDATE 18:00
Personalul ONU nu are voie să golosească termenii „război” și „invazie” pentru a vorbi despre conflictul din Ucraina.
Mesajul de bază este că personalul ONU trebuie să rămână imparțial.
Prin urmare, li s-a interzis să posteze steaguri ucrainene în conturile personale și de serviciu.
În plus, aceștia au fost instruiți să folosească cuvintele „conflict” și „ostilități” în loc de cuvintele „război” și „invazie”.
UPDATE 17:50
Spitalul central din Izyum, Kharkiv, a fost distrus de bombardamentele armatei Ruse.
Potrivit oficialilor, pacienții au ieșit singuri de sub ruine.
UPDATE 17:08
Comisia Europeană a transmis printr-un comunicat că intenționează să conecteze Ucraina la rețeaua energetică a UE în viitorul apropiat.
UPDATE 16:19
Producătorul de anvelope Continental își suspendă producția și afacerile din Rusia.
UPDATE 15:38
Casa Albă va anunța marți interzicerea importurilor de petrol rusesc.
„Prețurile la combustibili vor crește pe toată planeta, dar acesta este prețul libertății”, a spus senatorul Chris Koons la CNN.
UPDATE 15:25
Binance nu va mai permite efectuarea de operațiuni cu carduri Mastercard și VISA emise în Rusia, începând cu 9 martie.
UPDATE 14:05
Uniunea Europeană a declarat statul Belarus ca fiind responsabil pentru situația din Ucraina.
UE vede regimul lui Lukașenko ca pe unul co-agresor (!) în războiul pe care Rusia l-a inițiat împotriva Ucrainei.
UPDATE 13:00
British Petroleum va înceta să facă noi oferte pentru cumpărarea de petrol și gaze din Rusia, relatează Bloomberg.
Și compania Shell anunță că își va închide stațiile de alimentare din toată Rusia.
UPDATE 11:50
Mai multe coridoare umanitare au fost deschise în principalele zone atacate de ruși în Ucraina. Astfel, în jurul orei 10:00, a început evacuarea civililor din Kiev, Cernigău, Sumî, Harkov și Mariupol, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de Reuters.
Primul convoi cu civili pleacă din Sumî, a anunțat vicepremierul Ucrainei, Irina Veresciuk, citată de The Guardian. „Convoiul va fi urmat de populația locală în mașini personale”, a anunțat aceasta într-o declarație televizată.
"S-a convenit că primul convoi va pleca la ora 10:00 (08:00) din oraşul Sumî. Convoiul va fi urmat de populaţia locală în vehicule personale", a anunţat Irina Vereşciuk într-o declaraţie televizată.
Rusia a propus să le dea locuitorilor din Sumî, oraş din nord-estul Ucrainei, şi din Mariupol, oraş-port din sud, posibilitatea să plece marţi în alte regiuni din ţară, au transmis agenţiile ruse de ştiri. Alte coridoare umanitare propuse de Rusia ar trece prin Rusia sau Belarus, ceea ce autorităţile ucrainene au respins anterior.
Ministerul mai adaugă că armata rusă în Ucraina a introdus o încetare a focului de la ora 07:00 GMT.
UPDATE 11:40
Armata rusă afirmă că forțele sale aeriene au doborât de luni până marți două MiG-29 ucrainene și un Su-27 și că trupele sale au dezafectat aerodromul de lângă Zhytomyr cu ”arme de înaltă precizie”.
În total, în cursul zilei trecute, avioanele de bombardament și de atac ale Forțelor Aeriene Ruse au distrus 158 de instalații militare de pe teritoriul Ucrainei.
În timpul operațiunilor, Forțele Armate ale Federației Ruse au distrus 2.482 de obiecte din infrastructura militară a Ucrainei.
De asemenea, au fost dezafectate: 2 divizii ucrainene cu sisteme de rachete antiaeriene S-300, 3 lansatoare autopropulsate "Buk M-1", 4 posturi de control, 2 stații radar, 9 depozite de muniții și 11 zone de concentrare a armelor și echipamentelor militare.
În total, în timpul operațiunii au fost distruse 2.482 de instalații de infrastructură militară a Ucrainei. Printre acestea se numără: 87 de posturi de comandă și centre de comunicații ale forțelor armate ucrainene, 124 de sisteme de rachete antiaeriene S-300, Buk M-1 și Osa, precum și 79 de stații radar.
Potrivit datelor furnizate de armata rusă, forțele de invazie trimise de Vladimir Putin au distrus:
- 866 tancuri și alte vehicule blindate de luptă
- 91 de sisteme de rachete cu lansare multiplă
- 317 tunuri de artilerie de câmp și mortiere
- 634 de unități de vehicule militare speciale
- 81 de vehicule aeriene fără pilot
Potrivit autorităților ucrainene, trupele ruse au pierdut de la începutul războiului și până astăzi aproximativ 12000 de militari.
Potrivit sursei citate, armata rusă ar fi pierdut, astfel, 303 tancuri, 1.036 de vehicule blindate de luptă, 120 de sisteme de artilerie, 56 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 27 de sisteme de apărare aeriană, 48 de avioane, 80 de elicoptere, 474 de vehicule, două nave/ambarcațiuni, 60 de rezervoare de combustibil și șapte UAV-uri ale nivelului operaţional şi tactic.
UPDATE 11:38
Rusia a depășit Iranul și Siria și a devenit țara supusă celor mai multe sancțiuni internaționale, potrivit site-ului de monitorizare a sancțiunilor Castellum.ai, citat de BBC și Digi24.
Potrivit surselor citate, 2.754 de sancțiuni erau deja în vigoare împotriva Rusiei înainte de 22 februarie. Alte 2.778 de sancțiuni au fost impuse în zilele următoare invaziei, ducând totalul la 5.532, depășind cele 3.616 de sancțiuni ale Iranului.
UPDATE 11:35
Potrivit primarului localității Buch,a situată lângă Kiev, Anatolii Fedoruk, soldații ruși trag din arme în tot ce mișcă, transmite Unian.net, citat de Ziare.com.
Edilul a declarat că oamenii sunt ținuți ostatici în propriile case deja de 13 zile. Oamenii nu pot ieși nici în pragul casei.
Primarul a mai spus că morții zac în stradă deja de câteva zile, și nu pot fi evacuați din cauza soldaților ruși care nu permit acest lucru.
UPDATE 11:30
Fostul președinte ucrainean, Viktor Ianukovici (înlăturat după amplele proteste „EuroMaidan”) a transmis un mesaj actualului președinte, Volodimir Zelensky, prin care îl îndeamnă să înceteze lupta.
Fostul președinte Viktor Ianukovici, care locuiește în Rusia de când a fost înlăturat în 2014, îi cere lui Zelensky „să-și depășească mândria” și să oprească războiul cu orice preț. Scrisoarea lui Ianukovici către Zelensky a fost publicată de presa rusă, notează TKI.
UPDATE 11:25
Potrivit agenţiei ONU cu sediul în Viena, autorităţile ucrainene au informat despre un atac care a avut loc duminică, adăugând că nu a fost raportată nicio creştere a nivelului de radiaţii.
Instalaţia afectată face parte din Institutul de Fizică şi Tehnologie din Harkov, un institut de cercetare care produce material radioactiv pentru aplicaţii medicale şi industriale."Inventarul materialelor radioactive ale sitului este foarte scăzut", a argumentat AIEA, asigurând că "daunele (...) raportate nu ar fi avut nicio consecinţă radiologică".
"Am avut deja câteva episoade care compromit securitatea site-urilor nucleare ucrainene", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.
În ultimele zile, Harkov a fost ţinta unor bombardamentelor puternice şi a tirurilor de rachete, deoarece Moscova încearcă să crească presiunea asupra Ucrainei pentru a se preda.
Armata rusă a ocupat de vineri centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, unde loviturile de artilerie, potrivit ucrainenilor, au provocat un incendiu, despre care Moscova neagă că l-ar fi provocat. Doar două din cele şase reactoare ale centralei sunt active.
Directorul general al AIEA a declarat vineri că este gata să meargă la Cernobîl, locul accidentului nuclear din 1986 şi primul sit ucrainean intrat sub controlul forţelor ruse. Rusia consideră însă că fosta centrală ucraineană de la Cernobîl nu este locul ideal pentru a purta discuţii cu AIEA.
Știre inițială
Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării din Ucraina, Vitali Gerasimov a fost general-maior, şef de stat major şi prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei.
Presa ucraineană notează, de asemenea, că mai mulți ofiţeri superiori ai armatei ruse au fost ucişi sau răniţi.
Serviciile secrete ucrainene spun că Gerasimov a luat parte la al doilea război cecen şi la operaţiunea militară rusă din Siria. A primit o medalie „pentru întoarcerea Crimeei”.
Oficialii ucraineni au postat pe Twitter o fotografie Gerasimov, cu mesajul „Lichidat” scris cu litere roşii în partea de jos.
Corespondentul diplomatic al BBC, Paul Adams, confirmă, potrivit Ziare.com, rapoartele despre moartea lui Gerasimov.