Vlad Batrîncea a abordat chestiunea neutralității Republicii Moldova în dialogul cu delegația Parlamentului Regatului Țărilor de Jos

Chișinău, 19 mai 2022 - Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a avut, astăzi, o întrevedere cu delegația Comisiei Afacerilor Externe a Camerei Reprezentanților a Parlamentului Regatului Țărilor de Jos.

Mai 19, 2022 - 22:32
Urmărește-ne peGoogle news
Vlad Batrîncea a abordat chestiunea neutralității Republicii Moldova în dialogul cu delegația Parlamentului Regatului Țărilor de Jos
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentarii olandezi, reprezentanți ai diferitelor fracțiuni,  efectuează în aceste zile o vizită de documentare în țara noastră, iar întrevederea cu Vad Batrîncea a fost prima întâlnire cu oficialii moldoveni. 

Vicepreședintele Parlamentului a salutat prezența lor la Chișinău și a apreciat interesul față de situația din țara noastră.

Vlad Batrîncea a mulțumit autorităților olandeze pentru ajutorul constant oferit Moldovei și pentru deschiderea față de poporul nostru.

Discuțiile s-au referit la contextul regional al securității.

”Simțim cu toții consecințele dramatice ale evenimentelor din țara vecină. Moldova este în prima linie în ajutorarea refugiaților. Nu suntem un stat mare, nu suntem un stat bogat, dar suntem un popor pașnic și cu inimă mare”, a declarat vicespeakerul.

În această ordine de idei Vlad Batrîncea a abordat chestiunea cu privire la statutul de neutralitate a Republicii Moldova:  ”Deciziile și acțiunile noastre se vor baza pe statutul nostru de neutralitate. Insistăm ca acest statut să fie recunoscut, inclusiv, pe plan internațional, și am fi recunoscători pentru suport în eforturile noastre de creare a cadrului legislativ necesar”.

A fost discutată și problematica transnistreană. În context vicepreședintele Parlamentului a optat pentru creșterea calității dialogului în cadrul procesului de negocieri, care ar contribui la consolidarea înțelegerii între Chișinău și Tiraspol.

Prezent la întrevedere, deputatul Adrian Lebedinschi a îndemnat la o cooperare mai strânsă dintre Parlamentele Republicii Moldova și Regatului Țărilor de Jos.

”Suntem deschiși și interesați sincer pentru buna colaborare cu cei care împărtășesc ideile și speranțele noastre”, a accentuat deputatul.