Vladimir Putin a semnat un decret privind încorporarea a 134500 de noi recruţi - Serghei Șoigu: Decretul nu are legătură cu operațiunea din Ucraina

Președintele Vladimir Putin a semnat joi un decret prin care a ordonat înrolarea a 134.500 de noi recruți în armată, în cadrul recrutării anuale de primăvară a Rusiei, însă Ministerul Apărării a declarat că această chemare nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina.

Mar 31, 2022 - 16:02
Urmărește-ne peGoogle news
Vladimir Putin a semnat un decret privind încorporarea a 134500 de noi recruţi - Serghei Șoigu: Decretul nu are legătură cu operațiunea din Ucraina
Foto: Kremlin.ru

Ordinul a fost emis după cinci săptămâni de la începerea invaziei Rusiei. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut marți că niciunul dintre cei chemați nu va fi trimis în vreun „punct fierbinte".

Problema implicării recruților în război este extrem de sensibilă. La 9 martie, Ministerul Apărării a recunoscut că unii au fost trimiși în Ucraina, după ce Putin a negat acest lucru în diferite ocazii, spunând că au fost trimiși doar soldați și ofițeri profesioniști.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a spus atunci că președintele a ordonat procurorilor militari să investigheze și să îi pedepsească pe oficialii responsabili de nerespectarea instrucțiunilor sale de a exclude recruții.

Recrutarea militară anuală de primăvară, care se va desfășura între 1 aprilie și 15 iulie, va afecta bărbații ruși cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, se arată în decretul lui Putin.

Șoigu a declarat marți că cei chemați vor începe să fie trimiși la bazele care le-au fost alocate la sfârșitul lunii mai.

Majoritatea militarilor vor urma o pregătire profesională în centre de pregătire timp de trei până la cinci luni. Permiteți-mi să subliniez că recruții nu vor fi trimiși în niciun punct fierbinte", a declarat el, potrivit site-ului ministerului său.

Cu toate acestea, Mihail Benyash, un avocat care reprezintă mai mulți membri ai Gărzii Naționale a Rusiei care au refuzat ordinul de a merge în Ucraina, a declarat că, în conformitate cu legislația rusă, recruții pot fi trimiși să lupte după câteva luni de pregătire.