Zaharova a spus că decizia Moldovei de a interzice panglica Sf. Gheorghe provoacă indignare

Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a remarcat că „sunt lucruri care nu pot fi trădate”.

Apr 20, 2022 - 21:43
Apr 20, 2022 - 21:48
Urmărește-ne peGoogle news
Zaharova a spus că decizia Moldovei de a interzice panglica Sf. Gheorghe provoacă indignare

Rusia consideră că decizia Moldovei de a interzice panglica Sf. Gheorghe este scandaloasă, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un briefing de miercuri.

"Înțeleg că și Moldova este sub presiune, dar sunt lucruri care nu pot fi trădate. Aceasta este o adevărată trădare. Am făcut o evaluare fundamentală a acestei inițiative legislative, precum și o serie de alți pași neprietenos ai părții moldovenești vinerea trecută. Asemenea decizii provoacă, ca să spunem ușor, provoacă îngrijorare profundă, indignare”, a spus ea.

Zaharova a menționat că astfel de decizii nu corespund cu greu declarațiilor conducerii moldovenești cu privire la angajamentul față de statutul neutru al republicii în înțelegerea sa juridică internațională și respectarea drepturilor și intereselor tuturor rezidenților, precum și a cooperării pragmatice și reciproc avantajoase cu Rusia.

Diplomatul a calificat inacceptabile declaraţiile Preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, despre panglica Sf. Gheorghe. Potrivit Zaharova, acestea sunt o insultă la adresa memoriei eroilor. "Acești oameni și-au apărat țările și popoarele din alte țări de fascism și nazism. Nu este de competența politicienilor individuali sau colectivi din țările de azi să-și taie isprava și decizia Tribunalului de la Nürnberg", a continuat diplomatul. să-i reamintesc doamnei Sandu că panglica Sfântul Gheorghe este un simbol al gloriei militare, al curajului, comun tuturor popoarelor Uniunii Sovietice.De mulți ani, în multe țări ale lumii, inclusiv în Moldova, au avut loc acțiuni în memoria soldații sovietici căzuți, ai căror participanți au legat cu mândrie panglica Sf. Gheorghe.”

Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a remarcat că astfel de simboluri precum panglica Sf. Gheorghe trăiesc „în afara conjuncturii celor care își vor vinde mama pentru un ban, ca să nu mai vorbim de țară și de oameni”. "Nu avem nicio îndoială că istoria va pune totul la locul său. În ciuda interdicției, panglica Sf. Gheorghe va continua să fie un simbol unificator al popoarelor, inclusiv moldoveni, ruși, belaruși, ucraineni", a adăugat ea.

După cum a subliniat Zaharova, Moscova solicită din nou Chișinăului să renunțe la retorica confruntatoare care dăunează cooperării ruso-moldovenești. "Sau vom răspunde. Aceste răspunsuri vor fi dureroase. Nu este alegerea noastră. Nu susținem o asemenea retorică, dar nu vom lăsa fără răspuns declarațiile auzite de la Chișinău", a conchis diplomatul.