Serviciul Vamal și Agenția Națională Transport Auto intensifică cooperarea privind contracararea transportului rutier ilicit de persoane, mărfuri și colete în trafic internațional

Aspecte ce vizează unificarea eforturilor în combaterea fenomenului de transportare ilicită a mărfurilor și persoanelor au fost discutate, astăzi, în cadrul unei întrevederi de lucru între conducerea Serviciului Vamal și Agenția Națională Transport Auto (ANTA).

Mai 18, 2023 - 17:43
Urmărește-ne peGoogle news
Serviciul Vamal și Agenția Națională Transport Auto intensifică cooperarea privind contracararea transportului rutier ilicit de persoane, mărfuri și colete în trafic internațional
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Discuțiile au vizat proiectul Planului Național de acțiuni privind combaterea transportului ilicit de persoane, mărfuri și colete în trafic internațional peste frontiera Republicii Moldova (în continuare Plan), precum și extinderea schimbului de date interinstituțional, în timp real.

Scopul și obiectivele Planului prevăd desfășurarea acțiunilor comune de control, focusate pe depistarea, prevenirea, combaterea și contracararea transportului ilicit de persoane, mărfuri și colete în trafic internațional peste frontiera Republicii Moldova, cât și transportarea acestora fără acte de proveniență legală. 

Conducerea Serviciului Vamal a apreciat bunele relații interinstituționale existente și progresele înregistrate, subliniind că Serviciul Vamal își propune avansarea cooperării bilaterale pe domeniile de interes comun, în scopul perfecționării mecanismelor de conlucrare între instituții. 

La rândul său, directorul ANTA, dl Victor Manole a remarcat că experiența anterioară de intensificare și coordonare a activităților de control a ameliorat situația în domeniul transportului rutier internațional de mărfuri și persoane, a descurajat activitatea ilegală, prin conformarea transportatorilor prevederilor legislației.

În discuții, părțile s-au referit și la oportunitatea modificării cadrului normativ, prin identificarea unor soluții, inclusiv de ordin fiscal, în vederea facilitării activității transportatorilor de colete și bagaje neînsoțite și încurajarea acestora de a activa în aria legală. 

Urmare a celor discutate, Serviciul Vamal și Agenția Națională Transport Auto au susținut reluarea acțiunilor comune de control și conlucrarea activă pentru asigurarea combaterea fenomenului de transportare ilicită a mărfurilor și persoanelor.