Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la cel de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea

Oct 24, 2023 - 17:23
Urmărește-ne peGoogle news
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la cel de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Dragi colegi,

Mă bucur să ne revedem în acest format. Este un semnal puternic că suntem uniți într-un moment crucial pentru acest secol. Este o expresie clară a solidarității noastre față de Ucraina și poporul ei. Ucrainenii luptă pentru libertate, valorile europene și viitorul continentului nostru.

De mai bine de 600 de zile, asistăm la un război inuman declanșat de Rusia în Ucraina. Vedem atacuri sângeroase asupra Israelului și violențe îngrozitoare împotriva civililor. O lume întreagă este zguduită de atacuri ce distrug pacea și ordinea cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii. Reuniunea de azi reconfirmă unitatea și solidaritatea noastră împotriva agresiunii și amenințărilor în adresa unei ordini internaționale bazate pe reguli.

Moldova este ținta unui atac hibrid constant, Rusia nu va renunța de bunăvoie la acțiunile ostile la adresa Republicii Moldova, fiindcă vrea să-şi păstreze statutul de metropolă, iar Moldova să rămână o colonie subdezvoltată şi ostilă Occidentului. Dar noi ne opunem și rezistăm în fața acestor amenințări, combătând propaganda, dezinformarea și tentativele de a destabiliza țara dinăuntru.

Un factor crucial pentru securitatea noastră este asigurarea faptului ca Ucraina să fie o țară independentă și membră a marii familii europene. Susținem acest obiectiv și suntem dornici să ne consolidăm cooperarea bilaterală și să sprijinim refacerea Ucrainei. Doar în ultimul an, exporturile între țările noastre a crescut de 8 ori și sunt sigur că împreună vom reconstrui economia Moldovei și a Ucrainei.  Un alt factor care ajută direct Ucraina este cooperarea noastră trilaterală cu România, menită să găsească sinergii și să folosească oportunitățile regionale în aceste vremuri dificile de distrugere înfăptuită de  Rusia.

Dragi prieteni,

O parte din succesul nostru constă în avansarea țărilor noastre pe calea reformei europene. Vreau să subliniez că toate eforturile depuse sunt pentru viitorul țărilor, cetățenilor și parte a soluției de a ne elibera de influența malignă a Rusiei. Sperăm că un semnal clar de susținere pentru noi și de descurajare pentru Rusia poate fi dat prin decizia favorabilă a Consiliului European privind deschiderea negocierilor cu noi, în luna decembrie.

Doar uniți vom reuși!

Slavă Ucrainei!