BERD va oferi susținere financiară pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată din Republica Moldova

Chișinău, 26 octombrie 2023 – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi suport financiar pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată din Republica Moldova.

Oct 27, 2023 - 00:05
Urmărește-ne peGoogle news
BERD va oferi susținere financiară pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată din Republica Moldova
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentul a votat, în prima lectură, RATIFICAREA unui acord de împrumut în acest sens.

BERD va oferi Republicii Moldova un împrumut în valoare de 23 de milioane de euro, acordat în două tranșe. De asemenea, țara noastră va beneficia și de un grant de 20 de milioane de euro, oferit de Comisia Europeană. Banii vor fi folosiți pentru efectuarea lucrărilor de reparație a coridorului feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari.

Potrivit autorităților, renovarea respectivului coridor feroviar va avea drept rezultat atragerea volumelor de mărfuri și majorarea numărului de pasageri. Asta pentru că, după realizarea lucrărilor de reparație, se va majora viteza de circulație a trenurilor, vor fi eliminate anumite restricții și va fi redus timpul de rotație a trenurilor.

Împrumutul va fi acordat pe un termen de 15 ani. Ratificarea Acordului de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare „RLF – Răspuns de urgență – Căile Ferate din Moldova” a fost semnat la Chișinău la 27 iunie 2023.